Hoppa till huvudinnehåll

Skattebetalarna fick stå för interna partimöten – här är de korrupta Österåkerpolitikerna

I sex år har borgerliga ledamöter i kommunstyrelsen i Österåker tagit ut olagliga arvoden. Nu vägrar de betala tillbaka.

Arne Ekstrand (KD) och Johan Boström (M) är de kommunpolitiker i Österåker som plockat mest pengar av skattebetalarna. Kanske ett exempel på den berömda entreprenörsandan – Österåker är enligt egen utsago en av Sveriges företagartätaste kommuner.
Montage: Proletären

Åtta borgerliga ledamöter i Österåkers kommun, i skärgården norr om Stockholm, har under sex års tid tagit ut en miljon kronor av skattebetalarnas pengar som ersättning för interna alliansmöten. När kommunens revisorer påpekade att det inte var tillåtet, pausades utbetalningarna en kort tid.

Därefter skapade kommunstyrelsen en skenorganisation kallad kommunstyrelseberedningen. På så sätt förvandlades de interna partimötena till en del av kommunledningens verksamhet.

De borgerliga partierna styr Österåker under ledning av Michaela Fletcher (M).

– Det här är konstruerat, men Michaela Fletcher har försökt göra det till något som funnits i fullmäktige under lång tid. Så är det inte. Både kommunens revisorer och en revisionsfirma [ansedda PwC] är tydliga med att det saknas kommunrättsligt stöd för den här typen av utbetalningar, säger Francisco Contreras, V-politiker i fullmäktige, till Proletären. Det är allvarligt att Alliansen betalar ut pengar till de egna politikerna i strid med kommunens regler.

De åtta borgerliga politiker som tagit emot pengarna vägrar betala tillbaka. Utbetalningarna har pågått sedan 2015.

Mellan den 1 januari 2017 och den 31 augusti 2019 har sammanlagt 507.320 kronor betalats ut till dem. Mest under den perioden har kristdemokraten Arne Ekstrand fått, 185 518 kronor.

Vidare: moderaterna Johan Boström, 133.232 kronor och Hampe Klein, 26.091 kronor, centerpartisterna Michaela Haga, 78.382 kronor och Anne-Li Hilbert, 43.042 kronor. Kristdemokraternas Mikael Ottosson har fått 4.939 kronor. Österåkers-Partiet (fd Ny Demokrati) åkte ur fullmäktige i valet 2018, men innan dess hann Lennart Berneklint kvittera ut 64.154 kronor och hans partikamrat Maria Ullenius 1.962 kronor.

Under 2019 har fyra politiker fått tillsammans nära 215 000 kronor. Det är Boström, Klein, Ekstrand och Hilbert.

– Både den interna revisionen och revisionsbyrån har anmärkt på detta. Politiker ska följa regler och bestämmelser och se till att skattepengarna används på ett korrekt sätt, säger Francisco Contreras. De här pengarna måste betalas tillbaka och saken utredas ytterligare.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, kallar Alliansens agerande för ”helt jävla olagligt”.

– De hade lika gärna kunnat öppna den kommunala kassakistan och plocka ut pengarna direkt därifrån, säger han till SVT och menar att saken inte kan ta slut med den mötestekniska finess som kommunledningen nu genomfört.

– Det är helt galet, säger Olle Lundin. Man kan fråga sig varför inte polis och åklagare har börjat lyfta på några stenar här?

Österåkers kommun har under många år varit helt i händerna på korrumperade M-politiker. 2011 skapade dåvarande kommunalrådet och numera fullmäktiges ordförande Ingela Gardner Sundström rubriker när hon höjde sin make Jan-Olovs lön med 330 procent för hans jobb som ordförande i en kommunal nämnd, från 7.800 kronor i månaden till 33.600.

2015 fick grevefamiljen Douglas bygglov för att uppföra en hamnanläggning på strandskyddad mark. Bygglovet gavs i efterhand av Jan-Olov Sundström och som tack fick paret Gardner Sundström öppna en friskola på familjen Douglas mark, med starkt rabatterad hyreskostnad och med lån från greve Carl Douglas. Carls pappa Gustaf Douglas var då medlem i Moderaternas partistyrelse.

– Moderaterna har styrt kommunen länge, och skapat en kultur där de gynnar varandra, konstaterar Francisco Contreras.