Hoppa till huvudinnehåll

Trumps fotsoldater – konspirationsteoretiker och vit makt-grupper

QAnon är rörelsen som tror att Donald Trump leder en hemlig kamp mot en organisation med barnätande och pedofila satanister, ledd av Hillary Clinton och Tom Hanks. Nu kan QAnon bli representerat i USA:s kongress.

Donald Trump har gott om beväpnade supportrar som den högerextra gruppen Proud Boys. I tv-debatten mot Biden vägrade han fördöma vit makt-grupperna, som Trump uppmanade att ta ett steg tillbaka men vara redo.
Zach Gibson

QAnon och den paramilitära gruppen Proud Boys är två av de högerextremistiska rörelser som stöder Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.

Donald Haider-Markel, professor i politisk vetenskap vid universitetet i Kansas, ser likheter mellan QAnon och den amerikanska 50-talshistorien när senatorn Joseph McCarthy såg blodtörstiga kommunister i varje buske.

– Som högerextremistisk rörelse har den ingen motsvarighet i amerikansk kultur och politik, menar Haider-Markel. Det närmaste jag kan jämföra med är hur man spred anti-kommunismen under kalla kriget.

QAnon, som samlar 100.000-tals anhängare runt om i USA för de mest fantastiska konspirationsteorierna, kan nu få en fast plats i USA:s kongress. 24 anhängare till QAnon kandiderar i valet, två som oberoende och 22 som republikaner.

En av dem är Marjorie Taylor från Georgia som vann det republikanska primärvalet, och som med stor sannolikhet också kommer att bli invald i kongressen. Taylor är en uttalad fullblodsrasist, anti-semit och anhängare till QAnons teori om att Hillary Clinton och skådespelaren Tom Hanks leder en pedofilring av barnätande satanister.

FBI betecknar QAnon som en potentiell inhemsk terroristorganisation, men det har inte hindrat Donald Trump från att hylla rörelsens medlemmar som ”människor som älskar vårt land”. Trump stöder Marjorie Taylor i valet: enligt honom är hon ”en framtida republikansk stjärna”.

Sedan sociala medier varningsflaggat QAnons poster, har de anonyma QAnon-ledarna instruerat sina anhängare att ligga lågt med rörelsens symbol Q och att dölja varifrån budskapen på sociala medier kommer. Samtidigt ska de fortsätta kampen för att få Trump omvald.

Joan Donovan är forskningschef om media vid Harvarduniversitetet. Hon tror att när QAnon nu döljer vilka som står bakom deras poster på sociala medier, så ökar det bara intresset för dem:

– I en bra meme struntar man i avsändaren. Då kommer folk att vara mer villiga att dela den. YouTube, Twitter och Facebook är en del av QAnons infrastruktur, säger Donovan till NBC. 

När Donald Trump nyligen blev sjuk i covid-19, berättade han i en tweet att han och hustrun Melania insjuknat. Han avslutade ”We will get through this TOGETHER!” QAnonanhängarna tolkade ordet ”together” som ett hemligt budskap från Trump att det var dags att arrestera Hillary Clinton. ”Together” kan ju också läsas som ”To get her”, att gripa henne.

Proud Boys fick nationell uppmärksamhet i USA när Trump i valdebatten mot demokraten Joe Biden nyligen blev uppmanad att ta avstånd från högerextremistiska beväpnade grupper, speciellt Proud Boys.

– Proud Boys, stand back and stand by. Proud Boys, ta ett steg tillbaka men var beredda, svarade Trump.

Proud Boys är en nyfascistisk kampgrupp. Den är, märkligt nog, uttalat icke-rasistisk och har medlemmar av alla raser. Organisationens ledare Enrique Tarrio är en svart amerikan av kubansk börd. Han är också ordförande i den floridabaserade organisationen Latinos for Trump. Proud Boys grundare är Gavin McInnes, tidigare vd för mediasajten Vice Media som bl a publicerat information från Sverigedemokraterna.

Medlemmarna i Proud Boys är tungt beväpnade med automatvapen och ser sig själva som försvarare av den västerländska civilisationen.

Presidentvalet äger rum den 3 november.