Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Sopbergen i Stockholm växer

Sopbergen i Stockholm växer och den 1 oktober tar konkurshotade Reno Norden över nästan all sophämtning i huvudstaden.

– Normalt ligger reklamationerna på sophämtningen i Stockholm kring 0,2 promille. Nu kommer det in fler än tusen om dagen, berättar sopgubben Peder Murell för Proletären apropå den alltmer ohanterliga sopsituationen.

I de områden i Stockholm där norska Reno Norden står för sophämtningen svämmar soptunnor och soprum över av avfall eftersom nästintill samtliga sopgubbar är uppsagda efter den vilda strejken i somras.

Istället har bolaget anställt nytt folk som enligt Peder Murell knappast vet hur man utför jobbet.

– För det första är de tre personer på varje bil eftersom det har varit svårt att få tag på chaufförer. Många vägrar bära sopor, så chaufförerna går inte ens ut ur bilen.

I normala fall tar det minst ett år för en nyanställd sopgubbe att lära sig arbetet. Men eftersom nästan samtliga gamla sopgubbar sagt upp sig har de nya inga rutinerade arbetskamrater som handledare.

– Jag såg dem ta 35 minuter på sig att få ut 14 sopsäckar ur ett soprum. Normalt lägger vi inte mycket mer än en halv minut per stopp, berättar Peder Murell och skrattar.

– Stockholm vatten och Reno säger att de är ikapp nu, men man är inte ikapp för att man hämtar sopor en gång på fem veckor. De här killarna som kör nu kommer inte få jobba kvar när företaget kräver att de ska börja prestera.

Själv är Peder Murell anställd av Reno Nordens konkurrent Liselott Lööf AB, men bara fram till slutet av september. Den 1 oktober tar Reno Norden över ytterligare sju områden i Stockholm, däribland Östermalm och Södermalm.

Tidigare har en sådan övergång betytt att sopgubbarna bara fått ny färg på jackor och bilar, men den här gången har allihop blivit uppsagda. Det betyder att från och med den 1 oktober står Stockholm stad i princip helt utan sopgubbar.

– Det kommer ju bli fullständigt kaos. Och snart kommer vintern, då ska ni få se på ett helvete!

Bakgrunden till situationen är att Reno Norden vann upphandlingen av sju av elva områden i Stockholm som de inte redan hade kontrakt för. Upphandlingen överklagades till Förvaltningsrätten av konkurrenterna, däribland Liselott Lööf, men Stockholm vatten skrev likväl kontrakt med Reno Norden. Vilka kriterier som gav Reno Norden – och upphandlingens andra vinnare, Suez – kontraktet är dock hemligt.

– Sånt är svårt att bevisa, men vi vet att det finns både vänskapsförhållanden och äktenskapsband mellan folk på Stockholm vatten och bolagen som vann upphandlingen, säger Peder Murell.

Det var inför övergången den 1 oktober som Reno Norden i somras aviserade att de tänkte genomföra stora lönesänkningar för sopgubbarna, i en del fall med 10.000 kronor i månaden. När de dessutom – på uppdrag av Stockholm vatten – skickade med inspektörer i sopbilarna, med uppdraget att anteckna vilka nycklar som går till vilka soprum, bestämde sig sopgubbarna för att gå ut i vild strejk. Om sopgubbarna inte längre ensamma satt på kunskapen om nycklarna, skulle det bli lättare för företaget att genomföra de aviserade försämringarna.

Först fick de strejkande höra direkt av en representant för Reno Norden att de alla avskedas på grund av olovlig stridsåtgärd. Men när arbetarna inte reagerade genom att gå tillbaka till arbetet utan istället gick och tömde sina skåp, fick bolaget kalla fötter och meddelade genom media att ingen fått sparken.

Efter detta sade sopgubbarna på Reno Norden upp sig, och bolaget började rekrytera ny, oerfaren personal.

– Och där är vi nu, säger Peder Murell som inte är särskilt hoppfull inför att situationen ska lösa sig till sopgubbarnas fördel.

– Stockholm vatten har velat slå sönder sopgubbekollektivet i många år, konstaterar han.

På lite längre sikt ser han inte någon annan lösning än att slopa systemet med upphandlingar som i sista ledet pressar ner lönerna.

– Hela systemet med offentlig upphandling är åt helvete. Sopor, post, el och vatten ska självklart skötas av det offentliga.

Här och nu ser det dystert ut för Stockholms sopgubbar, men också för Stockholm stad som om bara några veckor står helt utan erfarna sopgubbar när konkurshotade Reno Norden tar över sophämtningen i nästan hela huvudstaden. Men råttorna, måsarna och Svenskt näringsliv jublar säkert.