Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Vårdbolagens vinster ökar – slipper undan vinsttak

De privata vårdbolagens vinster fortsätter att öka. Men de slipper vinsttak, lovar socialministern.

De privata vårdbolagen fortsätter att göra stora vinster och öka i omsättning. Samtidigt lovar socialminister Annika Strandhäll att vårdbolagen inte ska omfattas av regeringens förslag på vinsttak för privata bolag inom välfärden som ska presenteras i mars 2018.

– Vi tror inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med vinsttak är det vi vill se inom sjukvården, säger Annika Strandhäll till Dagens Industri.

De stora vårdbolagens vinster ökade 2016 för fjärde året i rad med en rörelsemarginal på 6,8 procent och sammanlagd vinst på närmare 12 miljarder kronor, rapporterar konsult- och revisionsbolaget Grant Thornton i sin ”Vårdrapport 2017”. Bolagens totala omsättning ökar också, framförallt inom omsorg och socialtjänst.

HVB-hem för ensamkommande flyktingungdomar som kom till Sverige 2015 har bidragit till de ökade vinsterna, enligt rapporten.
Fakta

Vårdbolagens vinster ökar – slipper undan vinsttak

Vårdvinsterna
    De tio största vårdbolagens vinster 2016, före räntor, skatt, nedskrivningar och avskrivningar:
    Aleris: 517 miljoner Ambea: 931 miljoner Attendo: 1135 miljoner Frösunda: 153 miljoner Förenade Care: 51 miljoner Humana: 379 miljoner Praktikertjänst: 1033 miljoner Capio: 1061 miljoner Previa: 81 miljoner Team Olivia: 196 miljoner
    Källa: Grant Thornton, Vårdrapport 2017