Hoppa till huvudinnehåll
Av

Protester mot Stenas chockhyror

En hyreshöjning med upp till 60 procent. Det är vad som väntar hyresgästerna hos Stena Fastigheter i Bredäng utanför Stockholm.


Stena fastigheter, en av Sveriges största fastighetsägare planerar renoveringar också i Bredäng, Stockholm.

De boende har fått besked om att hyrorna kommer att höjas med mellan 30-60 procent under en treårsperiod.

Precis som på Pennygången behövs det grundläggande renoveringar som stambyten, men Stena planerar betydligt mer omfattande renoveringar i Bredäng. Byte av vitvaror, parkettgolv med mera som gör det möjligt för Stena att höja hyran rejält.

Det är en lönande taktik av de privata fastighetsägarna att använda det eftersatta underhållet som argument för att chockhöja hyrorna. Konsekvenserna av att marknadens behov går före ett så basalt behov som rätten att bo, är inget som bekymrar fastighetsägarna i bostadsbristens Sverige.

Precis som i Göteborg har de boende bildat ett nätverk för att protestera mot de oskäliga hyreshöjningarna. Bredängs boendenätverk har haft besök av nätverket på Pennygången och har formulerat samma tydliga krav, alla måste kunna bo kvar.

I ett första steg uppmanar nätverket alla boende att vägra skriva under godkännandet av stambyte som Stena skickat ut. Då blir det hyresnämnden som avgör rimligheten i hyreshöjningen. Låt oss hoppas att protesterna ger resultat också i Bredäng.