Hoppa till huvudinnehåll
Av

Seger för Pennygången

– Det är fantastiskt och visar att kamp lönar sig, säger Jessica Thornström, en av de boende på Pennygången till Proletären om att Stena Fastigheter backar och stoppar alla rivningskontrakt efter de boendes protester.


Hyresgästerna på Pennygången i Göteborg har sedan många år fört en kamp mot de planerade renoveringarna med kraftiga hyreshöjningar. Beskedet om slopandet av rivningskontrakten som kom förra veckan är en viktig delseger för hyresgästerna på Pennygången i Göteborg.

Med dem försvinner de otrygga rivningskontrakt som Stena systematiskt skrivit med alla nyinflyttade hyresgäster. Totalt handlar det om cirka 200 hyresgäster av sammanlagt 771 som nu får förstahandskontrakt.

Det är tydligt att det är de boendes enträgna kamp som fått Stena att backa. Nätverket Pennygångens Framtid startades redan 2012 då de boende på Pennygången fick besked om att husen skulle renoveras med orimliga hyreshöjningar som följd.

Nätverkets krav har hela tiden slagit fast allas rätt att bo kvar och rivningskontraktens skrotande är en del av kampen som nu vunnits.

Proletären har pratat med Jessica Thornström, en av de boende på Pennygången som först fick beskedet via ett sms från en av sina grannar. Hon är märkbart glad och lättad över att Stena nu stoppar alla rivningskontrakt.

– Det har varit nätverkets mål från början. Att alla skall ha rätt att bo kvar. Det är det fortfarande, men det är en viktig seger att rivningskontrakten nu stoppas, säger Jessica Thornström.

Att bo med rivningskontrakt innebär att vara utestängd från allt slags inflytande över sitt boende. Med ett förstahandskontrakt ges hyresgästerna samma rättigheter som övriga boende. Det är en stor lättnad för många att inte längre leva med hotet att bli flyttad var som helst.

– Det har funnits med som en kärna hela tiden, att vi alltid utgår från de som har de tuffast. Även om jag eller min granne inte haft rivningskontrakt så har vi i Nätverket hela tiden haft dem som utgångspunkt och velat få med alla i protesterna. Ingen skall behöva lämna sitt hem, menar Jessica Thornström.

– Eftersom Stena har makt och på laglig väg kan kasta ut folk utan repressalier, men valt att backa på rivningskontrakten beror helt och hållet på att vi hållit ihop. Hade vi låtit oss splittras i våra krav hade vi inte sluppit rivningskontrakten, tror Jessica Thornström.

– Jag är så stolt över mina grannar. Det är emot alla trender i dag, att tänka kollektivt, men det här beskedet visar att det faktiskt fungerar med direktdemokrati, säger Jessica Thornström.

På måndag ska det firas med tårtkalas på Pennygången. Det blir knytkalas, men även här finns tankarna på att alla verkligen ska kunna vara med. Jessica berättar om solidaritetstanken som är viktig att alltid ha med sig.

– Vi kan aldrig förutsätta att alla kan ta med sig en tårta till exempel. Därför har vi med hjälp av Hyresgästföreningen sett till att köpa in lite extra. Det är en viktig princip, tycker Jessica Thornström.

Kampen är långt i från över på Pennygången. Hyresgästföreningen sitter i förhandlingar med Stena om hyreshöjningar. Kravet från nätverket är fortfarande att alla ska ha möjlighet att bo kvar. Där är de boende kompromisslösa.

De nödvändiga renoveringarna får inte innebära att hyreshöjningarna tvingar människor att lämna sina hem. Det är den viktiga utgångspunkten för dialog mellan Stena, Nätverket Pennygångens Framtid och Hyresgästföreningen.

– Nu har vi sett hur viktigt och starkt kollektivet är. Hade vi försökt att göra våra röster hörda en och en, hade vi aldrig fått igenom det här kravet, avslutar Jessica Thornström.