Hoppa till huvudinnehåll
Av

Parodiska omröstningar avslutade

Slutresultatet av omröstningarna på Scanias tre fabriker i Oskarshamn, Södertälje och Luleå bekräftar bilden av ett starkt motstånd mot företagets diktat.



I Oskarshamn skilde endast 95 röster mellan ja och nej till lönesänkning. Av Scaniaklubbens 1500 medlemmar röstade 53,48 procent ja och 46,05 procent nej . Bland de 550 metallarna på Ferruform i Luleå röstade 70 procent ja, medan en knapp tredjedel röstade nej. 

– Vi är glada över att metallklubbarna och tjänstemännen på Scania röstar ja. Det betyder att vi kan börja detaljförhandla med facken, säger Scanias informationsdirektör Erik Ljungberg till TT.

Givetvis står glädjen högt i kurs i direktörsrummen och hos aktieägarna. Inte nog med beslut om utdelning på 2000 miljoner kronor på bolagsstämman härom veckan. Nu räknar företaget med att tjäna ytterligare 300 miljoner kronor när arbetare och tjänstemän tvingas sänka sina löner.

 Alltså startar låtsasförhandlingar om hur lönerna tekniskt ska sänkas. De sittningar som facken ska ha med företaget kan inte betecknas på annat sätt.

Resultatet är ju dikterat och klart. Det ska bli lönesänkning med de av företaget bestämda tio procenten. Vad finns det då för utrymme att diskutera om?

Svaret är givet. Det handlar om teknikaliteter om hur lönesänkningen ska genomdrivas. De förestående "förhandlingarna" på Scania är parodiska. Liksom den slutna omröstningen om ett diktat uppställt av kapitalisterna är en parodi på facklig demokrati.

För att undvika missförstånd måste sägas att kommunisterna är principiellt förespråkar att beslut i avgörande fackliga frågor ska tas av hela arbetarkollektivet. Varvid öppna omröstningar är att föredra. Men slutna omröstningar är många gånger det enda möjliga, särskilt när stora arbetargrupper är indragna.

Mest grundläggande i alla fackliga sammanhang är att arbetarna efter öppna diskussioner där åsikter bryts ställer sina egna förslag att rösta om. Kommunisterna kan aldrig acceptera att arbetare i slutna val röstar om arbetsköparnas diktat.
Därför är det glädjande att i den största kapitalistiska krisen i mannamine, så säger fyra av tio arbetare på Scania nej till diktaten.

LARS ROTHELIUS