Så drabbas du av högeralliansen - 4
Principen "lika skola för alla" överges
Högeralliansen vill återskapa det gamla parallellskolsystemet, med elitklasser och privatskolor för de rika och yrkes- och lärlingsutbildningar för arbetarklassens barn.
Dessutom vill alliansen återgå till en skola med starkare hierarkier och mätbar kunskap där ledorden är ordning och reda.
Ett steg i detta är att införa betyg från sjätte klass och skriftligt betygsliknande omdöme från första klass. De vill också införa fler betygssteg, vilket gör det lättare att skilja ut ”de bra” eleverna från ”de dåliga”.
Ordning och reda i skolan ska åstadkommas genom bland annat kvarsittning, genom att elever stängs av från skolan och genom att skolk skrivs in i betyget.
”Kristen tradition”
Dessutom vill alliansen att skolans så kallade värdegrund stärks. Värdegrunden, som infördes under den förra borgerliga regeringen på kristdemokraternas initiativ, har tidigare kritiserats eftersom den slår fast att eleven ska fostras i en etik som ”förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”.
Alliansen bryter också mot den tidigare politiska samsynen på skolans roll som fostrare av medborgare i ett demokratiskt samhälle. Istället ska skolan på ett tydligare sätt bara vara en förberedelse för yrkeslivet, åtminstone för eleverna på yrkesförberedande program.
Bland annat så vill alliansen införa en lärlingsutbildning på gymnasienivå. Varken denna utbildning eller de yrkesförberedande programmen ska ge högskolekompetens (om inte eleven själv väljer att läsa kärnämnena).
”Skoltrötta” elever ska dessutom kunna sluta grundskolan tidigare och istället påbörja en yrkesutbildning som är förlagd ute på ett företag. Därmed övergår de yrkesförberedande utbildningarna till att bli rena yrkesutbildningar.
Samtidigt ska de ”duktiga” eleverna med särskild ”fallenhet” kunna gå i elitklasser med inriktning på exempelvis matematik och naturkunskap redan från årskurs sju.
Högeralliansens förslag innebär sammantaget att principen om en skola som är lika för alla fullständigt överges.
LISA ENGSTRÖM
Proletären 38, 2006