Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

”Vad du än gör – prata inte om inbördeskriget”

Musikern Love Antell besöker sitt andra hemland Finland i ny serie på SVT.

Ett politiskt engagemang har alltid speglats i Love Antells musik. Han gjorde sig känd som frontman i poprockbandet Florence Valentin.

För tre år sedan kom den mycket uppmärksammade solodebuten. I höst är han aktuell med SVT-programmet Love i Finland, där han gör en slags roadtrip i sitt ”andra hemland”.

– Jag är ju uppvuxen i Stockholm men mina föräldrar är från Finland. Jag har finskt pass och har väl hållit på Finland i hockey men jag har alltid känt att det är mycket jag inte förstår, att jag saknar många nycklar till landet. Ibland kände jag mig nästan lite som en svensk ”Borat”.

Trots att han inte talar finska beskriver Love Antell vistelsen i Finland som väldigt trevlig och till största del oproblematisk.

På sin tur träffar han olika finska musiker och kulturpersonligheter. Det utlovas roliga musikinslag och skandinaviska kulturkrockar.

– En annan anledning till att jag åkte dit var att på något sätt göra upp lite med min släkthistoria. Min morfar var ju tyvärr en av de två-tre tusen finska soldater som rekryterades av SS och delar av min adliga släkt stred även på Mannerheims sida i finska klasskriget.

– Jag minns hur min farfar pratade stolt om Finlands ”frihetskrig” 1918.

Klasskriget var oerhört polariserande och ordet i sig är fortfarande en laddad term i Finland. Det benämns oftast som ”frihetskriget” – eller i bästa fall ”inbördeskriget”.

– Jag och min pappa hamnar ofta i långa diskussioner om det, eftersom våra ättlingar deltog i provisoriska domstolar som godtyckligt dömde rödgardister till fångläger och avrättningar.

– För mig är ju det här liksom en precis lika stor skamfläck som SS. Hur kriget som utbröt i samband med Finlands självständighet beskrivs är i högsta grad en ideologisk fråga.

– Min syrra gav mig som råd inför inspelningen att ”vad du än gör prata inte om inbördeskriget”.

Hur känsligt ämnet är syns också i kommentarsfältet på SVT:s Facebooksida. I en intervju som publicerades där använde sig Love av termen ”klasskriget” och reaktionerna lät inte vänta på sig. Även producenterna hade sin mening.

– Mycket som jag gärna hade velat ha med prioriterades bort i klippningen. Vi kanske hade olika visioner om att lyfta fram frågan om Finlands inbördeskrig eller synen på Mannerheim som folkhjälte eller slaktare. Jag kämpade i alla fall i klipprummet för att få nämna ordet "klassuppror" i en voice over. Redaktionellt arbete handlar ju om kompromisser.

– Musikinslagen blev i alla fall väldigt bra. Bara det känns ju som att allt var värt jobbet.
Fakta

”Vad du än gör – prata inte om inbördeskriget”

Love i Finland
  • Första avsnittet av fem av Love i Finland sänds på SVT2 onsdag 11 november kl 22.15 och går också att se på SVT Play.