Hoppa till huvudinnehåll

Moderat med månadslön på 82 000: ”Sopstrejken är en lyxstrejk”

EU-politikern Christofer Fjellner (M) säger att sophämtarnas ”lyxstrejk” visar att arbetarna tappat kontakten med verkligheten. Själv har han en lön på 82 573 kronor i månaden plus dagligt traktamente på 2 988 kronor.

Christofer Fjellner i EU-parlamentet.
Pressbild/Martin Lahousse
I en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Det luktar ruttet lång väg om sopstrejkarna” skriver den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner att ”det blir alltmer uppenbart att delar av arbetarrörelsen har tappat kontakten med verkligheten”

Han liknar sopstrejken vid utpressning, och menar att varken sopgubbarna i Stockholm eller hamnarbetarna i Göteborg kämpar för några rättmätiga krav på anständiga arbetsvillkor. Han jämför sopgubbarnas lön med polisers och sjuksköterskor och kallar sopstrejken för en ”lyxstrejk”.

Självklart passar han också på att kräva att strejkrätten måste inskränkas.

Som EU-parlamentariker har Fjellner själv en lön på 82 573 kronor i månaden plus ett dagligt traktamente på 2 988 kronor. Utöver detta får EU-parlamentariker varje månad 42 260 kronor för ”allmänna utgifter”. Det krävs inga kvitton på vad pengarna används till. I våras röstade EU-parlamentet om att offentliggöra vad dessa pengar används till. Förslaget röstades ner, och Fjellner var en av de som röstade emot.

”Tappat kontakten med verkligheten”, var det ja.

För övrigt kan tilläggas att Reno Nordens svenska vd, som sagt i media att sopgubbarna tjänar för mycket, själv har en lön från Reno Norden på mer än 1,5 miljoner kronor.