Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Generalstrejk lamslog Grekland

När grekerna gick ut i årets första generalstrejk onsdag 20 februari stod stora delar av landet stilla. Strejken riktade sig mot överhetens senaste försök att slå sönder kollektivavtalen och pressa ner lönerna till nivåer omöjliga att leva på.


Den dygnslånga strejken samlade både privat- och offentliganställda. Kollektivtrafiken stod stilla liksom färjor och tåg. Skolor hölls stängda. Sjukhusen hölls igång med minimal bemanning. Det rapporteras att till och med gatuförsäljare stängde sina stånd och anslöt sig till strejken.

Precis som i tidigare strejker arrangerade den kommunistledda fackliga fronten PAME egna demonstrationer över hela landet. I Aten tågade tiotusentals människor från Omoniatorget till parlamentet i centrala staden.

Levnadsförhållandena i Grekland har försämrats dramatiskt, och än värre blir det om samlingsregeringen tillsammans med EU, Europeiska centralbanken och IMF kan fortsätta driva igenom det nyliberala stålbadet. Vad som denna gång fått ut grekerna på gatorna är nya attacker på kollektivavtalen samt planer på kraftigt sänkta minimilöner.

För ungdomar är förslaget att pressa ner minimilönen till 300 euro (ca 2530 kr) i månaden, för övriga anställda 480 euro (4050 kr). Detta i ett land där priserna inte ligger långt under de svenska.

Förhållandena för den växande skaran arbetslösa är ännu värre. Arbetslösheten är 27 procent. För ungdomar är siffran mer än dubbelt så stor.

Men Grekland är inte alls utfattigt såsom hävdas. Pengar finns i ett fåtal fickor.

- Ojämlikheten i samhället är helt ohållbar. Medan många inte har något inkomst är de grekiska redarna nummer ett i Europa och nummer två i världen i fråga om omsättning och antal fartyg. Det är galet, säger Panos Apergis, ordförande i det grekiska kommunistpartiet KKE: s avdelning i Danmark, till tidningen Arbejderen.