Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Kuppmakare som vill störta Maduro

De venezuelanska myndigheterna pekar ut de två högerpolitikerna Leopoldo López och María Corina Machado som delansvariga för den senaste våldsvågen. Vilka är de?

Leopoldo López och María Corina Machado har en lång historia av opposition mot den ”bolivarianska revolutionen” i Venezuela.

I de senaste valen har de båda ingått i den breda högeralliansen MUD. Men López och Machado tillhör de som tröttnat på att förlora val efter val mot ”chavisterna”.

I början av februari gick de till angrepp mot MUD:s presidentkandidat och ledare, Henrique Capriles. De två kritikerna vill se hårdare tag regeringen Maduro. Därför har López och Machado manat till protester med målet att störta Venezuelas demokratiskt valda president och regering.

Att försöka kuppa bort folkvalda ledare var något både Leopoldo López och María Corina Machado ägnade sig åt redan för tolv år sedan.

När den USA-stödda högeroppositionen i april 2002 försökte störta Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez var den 31-årige Leopoldo López borgmästare i en av huvudstaden Caracas kommuner. Under kuppförsöket var López drivande i klappjakten på ministrar och andra ledade ”chavister”. Medan krypskyttar omringade dåvarande inrikesministern Ramon Rodriguez Chacin hus trängde sig López in i hans hem och grep honom. Vid sin sida hade Lopez den blivande presidentkandidaten Capriles.

Fem år senare avskrevs åtalet mot López genom en amnesti beviljad av Hugo Chávez.

López var en av grundarna av högerpartiet Primero Justicia, Rättvisa först. Han bröt dock med partiet tidigt och bildade 2009 Voluntad Popular, Folkviljan. Det är i rollen som oppositionsledare som han manat till ett störtande av regeringen.

María Corina Machado spelade en ännu mer framträdande roll i kuppförsöket 2002. Hon var en av de många venezuelanska högerpolitiker och kapitalister som skrev under den så kallade Carmonadeklarationen. Det var efter att Chávez kidnappats som ”kuppresidenten” Pedro Carmona kallade delar av landets elit till presidentpalatset i Caracas för att ”godkänna” maktskiftet. Med Carmonadeklationen upplöstes det folkvalda parlamentet och den nya progressiva grundlagen upphävdes.

Att folket tillsammans med militären drev kuppmakarna på flykt fick inte María Corina Machado att ge upp. Två år senare var hon ordförande för den venezuelanska NGO:n Súmate. Den venezuelansk-amerikanska journalisten Eva Golinger har avslöjat att Súmate skapades och finansierades av USA:s kongress med det uttalande syftet att underminera Hugo Chávez styre.

2005 fick María Corina Machado en bekräftelse på att uppdragsgivaren uppskattade hennes insatser. Då bjöds hon in till Vita huset av dåvarande presidenten George W Bush.

Machado lämnade Súmate 2010 för att kandidera i parlamentsvalet för Primero Justicia. Men precis som López har hon nu lämnat partiet.

Som parlamentsledamot har Machado åtalsimmunitet. Åklagare har däremot utfärdat en arresteringsorder mot López.