Proteströstande i Tjeckien

Det förutspådda vänstervalet i Tjeckien 25-26 oktober blev snarare en protest mot de traditionella partierna. Kommunistpartiet KSCM gjorde dock en framryckning jämfört med förra parlamentsvalet.
Publicerad 31 oktober 2013 kl 13.22

Svenska medier beskrev de tjeckiska socialdemokraterna som valets vinnare eftersom det blev största enskilda parti, vilket är sant. Samtidigt kräver 20 av 33 ledamöter i partiets ledning att partiordföranden Bohuslav Sobotka avgår. Varför sker det när man blev största parti?

Förklaringen ligger i att socialdemokraternas resultat på drygt 20 procent var långt under de mer optimistiska förhoppningarna på uppemot 30 procent av rösterna. Allt under 25 procent skulle ses som ett dåligt resultat.

Om det fanns någon vänsterströmning i valet så stod kommunistpartiet KSCM för den. Partiet ökade med drygt 151000 röster i jämförelse med parlamentsvalet år 2010, vann sju nya mandat och blev tredje största parti med 14,9 procent av rösterna.

I Tjeckien har det nu skett en utveckling som liknar den i många andra länder. När delar av det gamla partiväsendet kollapsar dyker andra borgerliga krafter upp för att fånga upp missnöjda väljare.

Så skedde i Italien i början av 1990-talet då de kristdemokraterna och socialdemokratiska partierna mer eller mindre kollapsade av korruptionsskandaler. Snabbt efterträddes de av bland annat mediemagnaten Silvio Berlusconi, som gjorde sitt medieimperium, till kollektiv organisatör mot den dåvarande italienska vänstern.

Det är i denna roll det borgerliga protestpartiet ANO, under ledning av miljardären Andrej Babiš, dyker upp som det tjeckiska valets överraskning. Med en valbudget på flera hundra miljoner tjeckiska kronor fick partiet 18,7 procent av rösterna och hamnar på andra plats efter socialdemokraterna och före kommunisterna i KSCM.

Det parti som tidigare dominerat tjeckisk politik, konservativa ODS, har efter upprepade korruptionsskandaler genom åren halkat ner från en topp på 35 procent till dagens 7,5 procent.

De senaste tjugo årens partiväsende har stöpts om. Det är inte bara det konservativa ODS som drabbats av korruptionsskandaler. Även socialdemokraterna har varit insyltade, medan kommunisterna har klarat sig helskinnade undan anklagelser om korruption.

Det är uppenbart att det nya ”antikorruptionspartiet” ANO har dragit till sig väljare från raden av borgerliga partier.

Även ett annat borgerligt parti, Direktdemokrati, som säger sig bekämpa korruption, kom in i parlamentet. Hur det sedan går med dessa borgerliga ”antikorruptionspartier” får framtiden utvisa. I alla fall var de duktiga på att fånga upp valvindarna mot korruptionen.

Framöver väntar en tid av parlamentarisk röra i Tjeckien, varvid röster höjts för att stärka presidentmakten.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: