Gunnel Ahlman bor i Majorna i Göteborg och vid årsskiftet tog privata Medstop över kvarterets apotek vid Mariaplan.
Nu möts kunderna av en lapp på ytterdörren om att de som tidigare har haft delbetalning hos Apoteket måste söka ny kredit hos Medstop för att även i fortsättningen kunna dela upp betalningen av dyra mediciner.
Gunnel Ahlman själv är beroende av dyra migränmediciner och genom sitt arbete på ett äldreboende i området vet hon att kostnaden för en första uthämtningen av ett recept kan uppgå till 1200-1300 kronor.
– Jag som har arbete klarar mig än så länge, men jag är orolig för andra. Att många inte kommer att kunna få tag i de mediciner som de behöver. Man får inte göra så här. Medicin är en rättighet som folk måste få oavsett ekonomi.
Delbetalning utnyttjas också av de kunder som har så kallad ApoDos, vilket innebär att Apoteket förpackar medicinen i dospåsar där varje påse innehåller all medicin som ska tas vid ett och samma tillfälle. Detta är vanligt bland de äldre som Gunnel Ahlman möter i sitt arbete. Därför blir delbetalning också en säkerhetsfråga för personalen.
– Vi som arbetar inom äldrevården ska inte behöva springa omkring med pengar, tycker hon.
I många storstadskvarter och på vissa mindre orter finns sedan privatiseringen av apoteken enbart privata apotek, vilket innebär att samtliga kunder måste genomgå en ny kreditprövning för att kunna delbetala sina mediciner. Den som har hamnat i ekonomiska svårigheter efter att ha blivit godkänd av Apoteket får då problem.
– Vad händer om du reser iväg någonstans och måste ha tag på din medicin och inte hittar något vanligt apotek? undrar Gunnel Ahlman. Tanken med e-recept var ju att du skulle kunna hämta medicinen på vilket apotek som helst. Och framförhållning är inte det lättaste för den som har dålig ekonomi. Kanske blir sms-lån lösningen för de fattiga.
Fredrik Söderberg, vd på Medstop, bekräftar att kunderna måste göra en ny kreditprövning för att få fortsätta att dela upp sina betalningar på mediciner.
– Men bedömningskriterierna är identiska med Apotekets, säger han till Proletären.
När vi talar med Magnus Lind på Apotekets ekonomiavdelning blir bilden delvis en annan. Det stämmer att Medstop och Apoteket har samma regler för delbetalning och att personer som har skulder hos kronofogden eller har mer än en betalningsanmärkning vägras kredit.
Medstop och Apoteket anlitar också samma kreditföretag, PayEx, som sköter faktureringen. Den stora skillnaden är att Medstop säljer sin fordran till PayEx, medan Apoteket endast köper faktureringstjänsten. Vilket innebär att Apoteket behåller kontrollen över vilka som ska beviljas kredit.
– Vi har försökt att ha vissa ventiler, säger Magnus Lind. Om en person till exempel har god man eller förvaltare så kan vi släppa igenom en kredit. Även när det gäller doskunder försöker vi ha en mer individuell hantering.
Gunnel Ahlman tycker att privatiseringen av apoteken även medför andra försämringar för kunderna vad gäller service och tillgänglighet.
– Tidigare fick du hjälp av personalen att hitta en medicin som saknades på ett annat apotek. Nu måste du själv ringa till varje kedja och fråga. Apoteket brukar också erbjuda mindre förpackningar om det blir dyrt med en stor, men de privata apoteken är sämre på att ge sådan information.
Jenny Tedjeza
Proletären nr 25, 2010
Fakta: Apoteksavregleringen
• Från 1 januari 2010 är den svenska apoteksmarknaden avreglerad och statliga Apoteket började sälja apotek till privata aktörer. Totalt ska hälften, 466 apotek, säljas.
• 1 januari tog Medstop över 62 apotek i Mälardalen, Göteborg och Skåne.
• Andra stora privata apotekskedjor är Apoteket Hjärtat med 207 apotek samt Kronans droghandel med över 170 apotek.
• De gamla apoteken ägs i dag av Apoteket Omstrukturering AB där staten har samtliga aktier.
• Från sommaren till slutet av året skapas även 150 småföretagarapotek som kommer att drivas som franchiseföretag.