Hoppa till huvudinnehåll

25.000 namnunderskrifter mot Natomedlemskap

– Natoanslutningen och värdlandsavtalet har skett på ett kuppartat sätt, säger Ulf Sparrbåge från Riksföreningen Nej till Nato.

Totalt har 25.000 personer skrivit under namninsamlingen som idag lämnades över till UD.
Janne Bengtsson

Drygt 25.000 svenskar har på kort tid skrivit på protestlistor mot den svenska anslutningen till Nato. På måndagen överlämnade Ulf Sparrbåge från Riksföreningen Nej till Nato namnlistorna till Utrikesdepartementet.

– Både anslutningen och värdlandsavtalet har skett på ett kuppartat sätt, i ett flagrant brott mot Sveriges demokrati, sade Ulf Sparrbåge i samband med överlämnandet utanför UD:s högkvarter vid Gustav Adolf Torg i centrala Stockholm.

– Man har inte tagit hänsyn till opinionen och inte redogjort för vilken typ av organisation Nato är. Beslutet har stressats fram, sade Sparrbåge. Den här utvecklingen är farlig för Sverige. Vi måste slå vakt om vår alliansfrihet och vår neutralitet. Vi måste fortsätta kampen mot ett svenskt Nato-medlemskap.

Utrikesminister Tobias Billström (M), tyckte inte att 25.000 oroliga svenskar var något att lämna kontorsstolen för. Namnlistorna togs emot av Sara Järvi, en av fem presskommunikatörer på UD.