Hoppa till huvudinnehåll

600 sparkas från skandalsjukhuset

Nya Karolinska sjukhuset sparkar 350 undersköterskor och 250 läkare. Anställda och patienter får betala priset för Moderaternas sjukvårdspolitik i Stockholm.

350 undersköterskor och 250 läkare kommer att sparkas från NKS.
Montage: Proletären

Nya Karolinska Universitetsjukhuset går med stora underskott och sparkar 600 anställda, därav 350 undersköterskor. Detta trots att de anställda tvingats till stora övertidsuttag för att överhuvudtaget hålla vården flytande.

– Vi är redan för få på jobbet. Matematiken går inte ihop: Bara på kommunals område har folk fram till och med augusti arbetat en övertid som motsvarar 500 heltidstjänster, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunalarbetarförbundets medlemmar på Karolinska sjukhuset.

– Så var finns de där 350 sysslolösa sköterskorna? Tar man bort 350 tjänster så motsvarar det ju i verkligheten 850 heltidstjänster. Det går inte att bedriva vård med de neddragningarna. Sparkar man undersköterskor och servicepersonal som vaktmästare och kökspersonal, så kommer det att märkas. Sjuksköterskor kommer att få utföra arbetet som undersköterskorna normalt gör, ett enormt slöseri med kompetens, säger Catharina Häggbom till Proletären.

– Problemet med sjukhuset sitter i ledningen för Region Stockholm. Jag vet inte vad jag ska säga… ja, du kan väl citera mig: Borgarpacket är inne på sitt fjortonde år där och under hela tiden har de ägnat sig åt en medveten fragmentisering och uppstyckning av vården. Målet är att så mycket som möjligt gynna de privata alternativen.

Kommunal avvaktar nu besked om var och hur varslen ska bli verklighet.

– Just nu vet vi för lite för att kunna uttala oss konkret om vad vi kan göra. Men vi ska mobilisera organisationen, säger Catharina Häggbom.