Hoppa till huvudinnehåll

65 döda arbetare på ett år

53 människor miste livet i skjutningar i Sverige under 2023. Var och en av skjutningarna generade spaltmeter text i tidningar och många minuter i radio och tv. Samtidigt avled 65 arbetare på sina arbetsplatser. Många av dem i fullständig medieskugga.

Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut med anledning av den svåra hissolyckan i december, då fem arbetare dödades.
Anders Wiklund/TT

2023 blev ett dystert rekordår: 65 arbetare dog på sina arbetsplatser. Det är 16 fler än förra året och det högsta antalet på 15 år.

I december slogs ett tragiskt rekord: elva döda. Däribland fem när en felmonterad hiss störtade mot marken på ett bygge i Sundbyberg, en vecka före julafton. De döda var arbetare inhyrda av en underentreprenör på arbetsplatsen. Hissen monterades av en annan underentreprenör.

I efterdyningarna av de fem arbetarnas död i Sundbyberg lovade de liberala ministrarna Johan Pehrson och Paulina Brandberg, ansvariga i regeringen för arbetsmarknaden, att Arbetsmiljöverket (AV) nu skulle göra fler oanmälda och fysiska inspektioner ute på arbetsplatserna. Samma AV som Tidöpartierna, under ledning av Sverigedemokraterna, hittills gjort sitt bästa för att avrusta och försvaga ekonomiskt.

Proletären talade med Pelle Sunvisson, styrelseledamot i Solidariska byggare. Han gav inte mycket för ministrarnas löften.

– Tomma ord, sade Sunvisson. Hur ska det gå till? Det finns 290 arbetsmiljöinspektörer, en per kommun eller så. Att de skulle hinna vara ute mer… det kommer inte att hända. Man har försvagat facken så att de inte längre finns kvar i den utsträckning de funnits tidigare. Om man inte ska ha starka fack, då måste man skala upp myndigheterna som kan ersätta facken, som på skyddsområdet. Men också där skalar man ju ner.

Minst tolv av de 65 dödsfallen drabbade arbetare i byggindustrin. Byggnadsarbetare var den hårdast drabbade yrkesgruppen bland de omkomna 2023. Näst störst gruppen var chaufförer: elva döda arbetare.

Den svenska byggmarknaden är gravt avreglerad och kriminaliteten i branschen har aldrig varit så omfattande som nu: det kan finnas sex, sju eller åtta led av underentreprenörer på en arbetsplats med arbetare som inte förstår ens grundläggande svenska och med löner som inte kommer ens i närheten av svenska avtal.

Arbetsgivarnas Byggföretagen leds av före detta moderata riksdagsledamoten Catharina Elmsäter-Svärd. En organisation med många rena gangsterföretag i medlemsregistret. Företag som skyr säkerhetsarbetet och vars enda mål är maximala vinster. Trots alla utfästelser om samarbete med facket för att få bort kriminaliteten i branschen, står Elmsäter-Svärd till slut alltid på byggbolagens sida.

Byggnadssnickaren Stefan Slottensjö är en av dem som engagerat sig i kampen mot kriminaliteten på byggena, och därmed mot den ökande risken för dödsolyckor.

– Byggnadsmarknaden i Stockholm är hemsk, menar Slottensjö. Våra [Byggnads] ombudsmän jobbar i en jävla uppförsbacke. Det är väldigt vanligt att Byggföretagen istället för att ta itu med problemen företräder de klienter som med berått mod utnyttjar fel och kryphål i bestämmelserna.

– För mig känns det som en enorm läpparnas bekännelse av Elmsäter-Svärd… det är ju förbannat svårt att förändra en bransch om den största aktören inte riktigt vill förändra den. Om byggföretagen ville sätta stopp för de kriminella företagen i branschen och menade allvar med det de säger, så skulle de se till att jobben görs av schyssta företag med egen personal.

Bryter man ner AV:s statistik över dödsfall på arbetsplatserna veckovis, så är vecka 50 under 2023 den dödligaste på 15 år: nio döda. Fem när hissen rasade i Sundbyberg, två efter olyckor på Northvolt i Skellefteå. En arbetare dog när hans grävmaskin gick genom isen utanför Ö-vik och i Södertälje dog en lastbilsförare när hans bil voltade.

Det nya året hann bara bli två dagar gammalt innan det första arbetsrelaterade dödsfallet rapporterades: en dykare avled när han arbetade under vattnet med att reparera en propeller på ett fartyg i Göteborgs skärgård.

FAKTA: Dessa räknas in i statistiken

65 dog i arbetsplatsolyckor 2023. Av dessa var 58 förvärvsarbetande med svenska arbetsgivare. Hit räknas även anställda i Försvarsmakten samt egenföretagere in. Utöver dessa 58 var fyra utländska arbetare med utländska arbetsgivare, en brittisk militär anställd på ett brittiskt krigsfartyg, två intagna på HVB-hem och en LSS-boende.