Hoppa till huvudinnehåll

Amazonarbetare dör av hjärtstopp – kollegorna beordras återgå till arbetet

En lagerarbetare på en av Amazons anläggningar i USA fick hjärtstopp och låg döende på golvet i tjugo minuter innan han avled. Det är en av många stressrelaterade olyckor med dödlig utgång som gjort att Amazon listats som en av USA:s farligaste arbetsplatser.

Amazon har klassats som en av de farligaste arbetsgivarna i USA.
Scott Lewis

The Guardian rapporterar att Billy Foister, en lagerarbetare på nätjätten Amazons anläggning i Etna, Ohio, fick hjärtstopp och dog på sin arbetsplats.

Foister låg döende på golvet i 20 minuter innan han blev uppmärksammad av sina arbetskamrater. De blev beordrade att återgå till arbetet direkt efter incidenten. 

Den avlidnes bror Edward Foister berättar för samma tidning att Billy bara några dagar tidigare hade råkat placera en vara i fel fack och inom loppet av två minuter fått chefen över sig, då denne sett förloppet via videoövervakning.

Händelsen ägde rum i september och är en av många liknande som gjort att Amazon klassats som en av de farligaste arbetsgivarna i USA av arbetsmiljöorganisationen National Council for Occupational Safety and Health. Arbetsmomenten är slimmade för att spara tid och pengar, och många arbetare kollapsar av stress. 

Amazon är ett av världens största företag. 2018 ökade de sin vinst från 5,6 till 11,2 miljarder dollar. Företagets grundare och vd Jeff Bezos är enligt Forbes världens just nu rikaste man.