Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk krigshök: ”Zelenskyj är en marionett”

Ryssland gör ”mycket mindre skada” än när USA invaderade Irak, hävdar den amerikanske översten och tidigare militära rådgivaren i Trumpadministrationen, Douglas Macgregor.

Douglas Macgregor i möte med israeliska arméns försvarschef Aviv Kochavi 2020.
BMG-2048/CC

Ukrainas president Zelenskyj är USA:s marionett och utsätter sin befolkning för stora risker. Det menar Douglas Macgregor, pensionerad överste, Irakveteran och tidigare militär rådgivare till försvarsministern under Trumpadministrationen, i en intervju med Fox News den 4 mars.

Intervjun börjar med att Fox News programledare Stuart Varney frågar Macgregor om varför Ryssland attackerar kärnkraftverk – en fråga som Macgregor avfärdar.

– Strategin var inte att attackera något kärnkraftverk eller någon del av elinfrastrukturen. Ryssarna har noga undvikit att störa elförsörjningen, och inte skada kommunikationer eller grundläggande infrastruktur som vattenförsöjning, säger Macgregor som istället anklagar Ukrainas armé för att använda samma taktik som motståndet i Irak där han menar att ”islamisterna” använde civilbefolkningen som mänskliga sköldar.

– Jag tror det är det som händer nu, där den ukrainska befolkningen blir utnyttjad av de ukrainska styrkorna som vill undvika att bli utplånade.

Programledaren frågar om Putin vill göra Ukraina till ett nytt Groznyj, huvudstaden i Tjetjenien som mer eller mindre lades i ruiner vid första och andra Tjetjenienkriget – vilket Macgregor också avfärdar.

– Absolut inte. Faktum är att han arbetar hårt för att erövra Ukraina intakt. Det är förvånansvärt lite skada. Mycket mindre skada än vad vi åstadkom i Irak när gick in där 1991 och igen 2003.

Douglas Macgregor ledde själv amerikanska ockupationsstyrkor i Irakkriget 1991 och var en stark förespråkare av anfallet på Irak 2003. Senare har han dock medgett att kriget var ett misslyckande för USA.

I intervjun säger Douglas Macgregor att han tror att Zelensky in i det sista hoppas att USA ska komma till undsättning – något president Biden klart sagt nej till. Och han håller inte med programledarens beskrivning av Zelenskyj som en ”hjälte”.

– De mest hjältemodiga han kan göra nu är att acceptera verkligheten. Gör Ukraina neutralt. Det är inget dåligt. Ett neutralt Ukraina skulle vara bra både för oss och Ryssland. Det skulle skapa den buffertzon som båda sidor behöver. Men jag tror han blir tillsagd att hålla fast, och försöka dra ut på det. Vilket är tragiskt för de människor som måste genomlida detta.

Som rådgivare i Trumpadministrationen förespråkade Macgregor ett tillbakadragande av trupper både från Afghanistan och Europa. Samtidigt är han knappast någon fredsduva – han är en stark anhängare av Israel, och har bland annat sagt att Israel borde annektera Golanhöjderna, syriskt territorium som Israel olagligt ockuperar sedan 1967.

Macgregor får nu kritik i amerikansk media. Fox News egen reporter i försvarsfrågor Jennifer Griffin anklagar Macgregor för att vara ”Putin-apologist” och för att vara medskyldig till kriget, eftersom Macgregor förespråkade ett tillbakadragande av amerikanska styrkor från Tyskland vilket enligt Griffin uppmuntrade Putin att anfalla Ukraina.

Macgregors hållning avslöjar att det politiska och militära etablissemanget i USA är splittrat i frågan om Ryssland, Nato och synen på amerikansk utrikespolitik.

 
Se hela intervjun här nedan: