Hoppa till huvudinnehåll

Ann Linde grundlurad av ryska komiker – lovade bort biståndspengar

Utrikesminister Ann Linde lovade i ett telefonsamtal att Sverige ska bistå den ryska oppositionen med pengar. Problemet var bara att samtalet var en bluff - det var två ryska komiker som ringde.

Klippet finns att se på Youtube och har setts närmare 22.000 gånger.
Regeringen/Skärmdump

När utrikesminister Ann Linde (S) trodde att hon talade med den ryske populisten Aleksej Navalnyjs fru Julia och Navalnyjs stabschef Leonid Volkov, lovade hon utan att tveka svenska pengar till den ryska oppositionen. En oblyg och skandalös inblandning i Rysslands inre angelägenheter.

Men Linde, en socialdemokrat på högerkanten, blev grundlurad. De båda uppringarna var i själva verket komikerduon Vovan (Vladimir Kuznetsov) och Lexus (Alexej Stoljarov), en rysk motsvarighet till Kalle Sändare eller Hassan, om än mer politisk.

Linde anade ingenting. I det tolv minuter långa samtalet skryter Linde med allt hon gjort och gör för den ryska oppositionen. När Vovan förklarar att den ryska oppositionen behöver ekonomisk hjälp och ”tycker att det vore bra om Sverige kunde hjälpa till”, är Linde inte sen att hänga på:

– Under de kommande fem åren har vi ungefär 38 miljoner euro för stöd till civilsamhället och försvarare av de mänskliga rättigheterna. Jag kan inte detaljerna exakt, men jag är säker på att om ni kan ta en kontakt via (svenska) ambassaden, så är det möjligt, säger Linde.

Vovan, som alltså utger sig för att vara Navalnyjs stabschef Volkov, förklarar att det ju inte går att ta emot det svenska stödet öppet, eftersom det finns lagar mot det i Ryssland. ”Volkov” föreslår att det svenska stödet ska skickas via Navalnyjs representation i Ukraina eller i någon av de baltiska staterna.

– Vi ska kanske inte diskutera det här över telefon, säger Ann Linde. Någon annan kan tala med er efter vårt telefonsamtal nu […] jag ska be att någon av mina medhjälpare tar kontakt med er och att vi också är medvetna om vad vi använder oss av när vi ska tala med varandra.

När ”Volkov” tar upp det kommande ryska valet och antyder att flera av Navalnys medhjälpare kanske blir höga funktionärer i staten, skjuter ”Julia Navalnyj” in att ”jag har inget emot att bli president”.

– Haha… det vore ju jättebra, skrattar Ann Linde, tackar för samtalet, önskar att kontakterna ska fortsätta och uttrycker en förhoppning om att ”Volkov” och ”Julia” ska ha kraften att fortsätta kämpa.

I samtalet, där de båda ryssarna knappt får en syl i vädret, uttrycker Linde sin beundran för den belarusiska oppositionens taleskvinna Svetlana Tichanovskaja. Linde berättar också att hon anser att det är för sent att stoppa den ryska gasledningen Nord Stream 2 och att det borde gjorts för länge sedan, samt att EU måste inta en stark position gentemot Ryssland. Hon menar att inget görs mot Nord Stream eftersom det skulle visa på oenigheten i frågan inom EU.

Här kan ni se hela intervjun med Ann Linde