Hoppa till huvudinnehåll

AV granskar covid-19 på storbyggen - ett år efter utbrottet

Ett år efter coronautbrottet ska Arbetsmiljöverket granska hur smittan sprids på större arbetsplatser.

Flera stora byggprojekt ska nu granskas av AV.
Genrebild/P-O Åström

Arbetsmiljöverket (AV) ska nu granska hur covid-19 kan spridas på stora arbetsplatser. Verket är skakat av skandalen kring behandlingen av en visselblåsare som avslöjade samarbetet med arbetsgivarna, mot arbetarna, om skyddsåtgärder för personalen i äldrevården i Stockholm.

Beslutet att granska arbetsplatserna kommer mer än ett år efter att pandemin brutit ut.

– Det saknas rinnande vatten och schyssta toaletter på många arbetsplatser, många har inte ens bodar. Det går inte att upprätthålla någon typ av hygien då, säger en AV-inspektör till Proletären.

– Men att utstationerade arbetare bor i baracker på arbetsplatsen, det är helt okej. Det är inget verket kan göra något åt. Jag skulle vilja säga att det är arbetsgivarna som är sent ute. De har haft ett helt år på sig att fixa till det här.

Det är stora byggprojekt som ska granskas. Bland dem Microsofts byggen i Sandviken och Gävle – där det nyligen saknades rinnande vatten och toaletterna inte fungerade – och batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Där insjuknade nyligen uppemot 15 procent av arbetsstyrkan på 1.100 man, och en elektriker avled i covid-19.

– Vi har varit missnöjda med att det är för mycket trängsel kring personalutrymmena sedan oktober. Vi har bråkat med Northvolt om det, sade Elektrikerförbundets regionala skyddsombud Sven Höckert till SVT Västerbotten nyligen.

Den arbetare som avled i Skellefteå var en utländsk arbetare, anställd av en underleverantör.

Det är regeringen som givit AV i uppdrag att titta på riskerna för smittspridning på stora arbetsplatser.

– Vi fokuserar vår riktade tillsyn på branscher där det sker många mänskliga kontakter, där det är svårt att hålla rekommenderat avstånd till varandra och där hemarbete inte är möjligt, säger arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.