Hoppa till huvudinnehåll

Bilmannen i Borås – rasistisk egenföretagare och Israelvän

Egenföretagare, rasist, Israelvän och dömd för förtal. Här är den misstänkte gärningsmannen som körde in i en Palestinademonstration i Borås.

Montage: Proletären

Artikeln är uppdaterad med fler uppgifter om mannen

I lördags körde en man rakt in i en Palestinademonstration i Borås med sin bil och gjorde illa flera personer. 

Den misstänkte gärningsmannen är i sena 60-årsåldern. Han är egenföretagare och bor i en mindre ort i Småland på bilavstånd från Borås. Hans företag omsatte förra året omkring 2,5 miljoner kronor och själv plockade han ut en lön på 445.000 kronor.

I en lokaltidning uttryckte han för några år sedan sin ilska över att hemkommunen skulle höja skatten med 50 öre. ”Käpprätt åt helsike”, svarade mannen.

Den bilburne gärningsmannen har ett stort motorintresse, är engagerad i en veteranförening och äger själv fyra fordon, däribland bilen som han körde in i folksamlingen med. 

Det kanske inte kommer som en överraskning att mannens politiska lutning är åt höger. På sin Facebooksida (han postar flera inlägg om dagen) finner vi reaktionära tidningsartiklar, israelisk propaganda och allehanda rasistiska kommentarer.

Han delar ett inlägg på mörkhyade väsktjuvar i en utländsk tunnelbana och skriver:

”Alltid samma färg på hyenorna. Dags att ta hand om dem. För gott.”

I ett annat inlägg skriver han om den palestinska motståndsrörelsen: ”Hamaz.Nazi bygger tunnlar och stjäl svenska arbetares skattepengar. Stäng bidragskranen, eliminera Socialdemokraterna”.

I flera inlägg på Facebook skriver mannen öppet om att ”utplåna palestinier”, ”vi måste påbörja utrensning” (vid delning av video på muslimer) och ”kör över vänster skiten”, syftandes på klimataktivister som blockerar en väg. En minst sagt anmärkningsvärd kommentar, med tanke på mannens attack mot den fredliga Palestinademonstrationen.

På vad som av allt att döma är mannens X-konto, skriver han att vänstern borde "få smäll, det enda ni begriper.”, att muslimer är ”bäst som utrotade” (”extinguished”), att muslimer ska rensas bort från Sverige och Europa, och (på engelska) att ”vi måste utrota alla ‘palestinier’, det är enda vägen till fred”. Han skriver att invandrare och muslimer har ”mycket låg IQ” och att ”det är inbördeskrig i Europa. Kriget kommer att utvecklas till den dag alla muslimer är utkastade.”

Förra året blev mannen dömd för förtal i Eksjö tingsrätt. Kärande var en före detta projektledare i föreningen Näthatsgranskaren, som menade att mannen spridit lögner om honom på Facebook.

I sitt försvar skyllde mannen på att han inte visste hur Facebook fungerade och att det är många som använder hans dator. 

Rätten köpte inte detta och mannen ålades att betala 15.000 kronor i kränkningsersättning, samt rättegångskostnader på 1.600 kronor.