Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Ledarkrönika: Blackout i riksdagen när Ann Linde drar Sverige i smutsen

Både talmannen och utrikesministern måste ha exceptionellt dåligt minne, för att kunna bjuda in en korrupt kuppmakare som Juan Guaido till riksdagen.


I veckan hade Sveriges riksdag digitalt besök, av ingen mindre än den notoriske kuppmakaren och låtsaspresidenten Juan Guaido. Nog för att det inte alltid är lätt att påminna sig allt som hänt ute i världen, men minnet måste vara alldeles exceptionellt kort i riksdagen och på utrikesdepartementet.

Varför bjuder riksdagens talman annars in en politiskt stendöd, korruptionsnedsölad clown till riksdagen för att prata om demokrati? En galning som ställde sig på ett torg i Caracas en gång, slog sig för bröstet och påstod att han var Venezuelas president.

Har Andreas Norlén – ni vet, den där moderaten som tycker så mycket om kakor – glömt att Juan Guaido och hans kumpaner avslöjats med att ha behållit miljoner dollar som skulle gå till ”humanitär hjälp” i Venezuela?

Pengar som från början stulits från Venezuela, som istället för att gå till mat och mediciner frusits av USA, EU och Storbritannien – och lämnats över till ”interimspresidenten” Guaidos gäng, som blåst dem på lyx, fester och prostituerade.

Assistenten till Guaidos vän och partikamrat Freddy Superlano dog ju till och med efter en kväll med prostituerade i Colombia, natten till den ”humanitära” konsert som superkapitalisten Richard Branson arrangerade på gränsen mot Venezuela för två år sedan.

Superlano överlevde och flydde till USA med baksmällan och notan. Då var det pengar som skulle gått till avhoppade venezolanska militärer de festade för.

Men det minns visst inte Andreas Norlén.

Han minns kanske inte heller hur Juan Guaido tog sig över gränsen mellan Colombia och Venezuela den där gången?

Hur herr ”interimspresident” glatt lät sig fotograferas med två av ledarna i den colombianska paramilitära knarkkartellen Los Rastrojos. Som sedan intygade att Guaido hade garanterat dem lugn och ro runt gränsen om Guaido verkligen tog makten i Venezuela.

Och varför använder Sveriges utrikesminister Twitter för att tacka en kriminell kuppmakare för en förljugen lektion om mänskliga rättigheter i Venezuela?

Minns inte Ann Linde – ni vet, sossen som stödde kuppen mot Evo Morales i Bolivia – hur Juan Guaido ställde sig på en bro i april 2019, tillsammans med terroristen Leopoldo Lopez, och manade militären att sluta upp bakom deras patetiska försök till statskupp, som de allra flesta vanliga medborgare i Caracas inte ens märkte av.

Aftonbladet den 30 april 2019.

Men det har kanske Ann Linde glömt.

Hon har kanske också glömt att Juan Guaidos namnteckning fanns på kontraktet bakom de två amerikanska legosoldaternas totalt misslyckade invasionsförsök i maj förra året?

För annars är det ju jättekonstigt hur han kan bli inbjuden till Sveriges riksdag. En genomkorrupt förskingrare som uppmanar till sanktioner och våldshandlingar mot sitt eget land, för evigt besudlad av sina goda kontakter med legosoldater och paramilitära knarkgäng i Colombia.

De måste ha glömt. Hur kan det annars komma sig? Eller kan det ha något att göra med att uppdragsgivaren USA omedelbart erkände Guaido som president efter sitt Washington-planerade utspel i januari 2019, och att flera EU-länder – däribland Sverige – snabbt följde efter?

Juan Guaido har aldrig varit något annat än ett verktyg för USA-imperialismen för att genomföra ett regimskifte i Venezuela. Och skamligt nog har såväl Ann Linde som företrädaren Margot Wallström lydigt ställt upp bakom herrarna i Vita huset för att heja på honom, och drar Sveriges en gång så goda rykte i Latinamerika i smutsen.