Hoppa till huvudinnehåll

Blankare tjänade miljoner på Hamas attack

Någon eller några har tjänat miljontals dollar på att blanka israeliska aktier och fonder dagarna före den 7 oktober. Rapportförfattarna som gjort upptäckten finner det högst osannolikt att det skulle röra sig om en slump.

Den 2 oktober utfördes 227.000 blankningar jämfört med några tusen en vanlig dag.
Daniel Foster

Okända aktiespekulanter har tjänat miljontals dollar på Hamas attack den 7 oktober genom att satsa emot israeliska företag i så kallade blankningar. Detta skriver två amerikanska professorer i den nyligen utgivna ekonomiska rapporten Trading on terror?.

Det är New York University-professorn Robert Jackson Jr och Columbia-professorn Joshua Mitts som upptäckt de misstänksamma rörelserna på israeliska aktier och fonder.

”Våra upptäckter stämmer överens med att det skulle vara informerade aktiehandlare som förutsett och profiterat på attacken”, skriver de i rapporten.

Att blanka kan enkelt förklaras som att satsa emot ett företag, och tjäna pengar på om aktien sjunker.

Det går till som följande: mot en liten avgift lånar handlaren aktier av en aktiemäklare och säljer vidare dem direkt. När det är dags att lämna tillbaka aktien till mäklaren hoppas aktiehandlaren att priset har sjunkit – så hen kan köpa tillbaka den till ett lägre pris och tjäna pengar på mellanskillnaden.

De två professorerna upptäckte ett stort antal aktielån, blankningar, mot flera israeliska aktiefonder och företag som skulle lämnas tillbaka dagarna efter 7 oktober.

”Vi har identifierat en skarp och ovanlig ökning, precis före attacken, i riskabla korttidsoptioner mot de här företagen som löpte ut strax efter attacken”, skriver de i rapporten.

Att försöka förutse börsnedgångar och blanka dem är vanligt förekommande på aktiemarknaden. Ett känt exempel är Michael James Burrys blankning av den amerikanska bolånemarknaden i finanskrisen 2007 – som förevigats i filmen The Big Short från 2014.

Robert Jackson Jr och Joshua Mitts skriver i sin rapport att blankningarna som utfördes runt den 7 oktober vida överstiger de som gjort i tidigare kriser och krig, exempelvis finanskrisen 2008, pandemin eller Israels invasion av Gaza 2014.

Den 2 oktober utfördes 227.000 blankningar jämfört med några tusen en vanlig dag. Rapportförfattarna menar att det är extremt osannolikt att den ökade volymen skulle bero på slumpen.

Efter Hamas attack sjönk den israeliska aktiemarknaden snabbt och var nere med över tio procent, innan den återhämtade sig något igen. Det innebär att de som suttit på blankningarna tjänat miljontals dollar på affären.

Professorerna kunde hitta liknande rörelser en gång tidigare, i april i år. Enligt den israeliska tidningen Haaretz har den israeliska polisen fått indikationer på att attacken egentligen var planerad till april.

Det är ännu okänt vem eller vilka som utfört blankningarna.