Hoppa till huvudinnehåll

Borgardrevens tid

Blå skribenter ser rött när folk tar ställning för Palestina. Oktober och november har varit fulla av liberala drev.

Illustration: Proletären

KOMMENTAR UNT:s ledarskribent Sakine Madon läxade i oktober upp Veronica Maggio och över 600 andra kulturpersonligheter som haft mage att skriva på ett upprop om eldupphör i Gaza. I en krönika några veckor senare attackerar Madon konstnären och instagrammaren Stina Wollter, som även hon uttryckte stöd för Gazas folk, och beskyller henne bland annat för att ha spridit antisemitiska konspirationer om att Israel ägnar sig åt organstöld (vilket journalisten Donald Boström avslöjade 2009) och att sprida Hamaspropaganda när hon ifrågasatte sanningshalten i påståendena om halshuggna barn (påståenden som till och med Vita huset tvingats tillbakavisa).

Madon är inte ensam. Under rubriken ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet” går SvD:s ledarskribent Susanne Popova till angrepp mot klimataktivisten Greta Thunberg. Greta Thunberg har deltagit i en demonstration för Gaza och ropat slagord mot Israel.  En ”tjej-Hitler” är alltså någon som hellre kramar Hamas än hjälper kvinnor sammanfattar Popova, och lyfter fram ett gammalt citat av Madeleine Albright, USA:s f.d. utrikesminister, om hur det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor. Ett annat Albright-citat hade ju kunnat vara hennes svar på om hon tyckte att en halv miljon döda irakiska barn var värda priset för USA:s politik (”Ja, vi tror det var värt det”).

New York Times rapporterade nyligen att fler kvinnor och barn dödats på en och en halv månad i Gaza än under nästan två år i Ukraina. Ett barn dödas i snitt var 10 minut.

”Bara kritisera Israel är ingen imponerande insats” avslutar Sakina en av sina krönikor med. Så har det låtit sedan staten Israel på terrorns grund upprättades 1948. Ockupation, illegala bosättningar, terror, blockaden av Gaza,  brotten mot  FN-resolutionerna… brottslistan är lång.

Borgarskribenterna ursäktar Israels illdåd som legala säkerhetsåtgärder och beklagar på sin höjd  de palestinska offren, men fördömer ej. När de ockuperade gör motstånd, en internationell rätt likväl för Palestina som Ukraina, så vaknar de liberala skribenterna och utgjuter sin förfäran i trästilar. Men som FN:s generalsekreterare  påpekade  – attacken i oktober kom inte ur ett vakuum. Nu bombas åter Gaza och hundratals civila dödas varje dag.

”Stå upp för Ukraina när Ryssland attackerar men inte Palestina”, skrev Zara Larsson träffande om hyckleriet. Hon fick pudla efter ett liberalt drev.