Hoppa till huvudinnehåll

Bouleförbundet: Ja till bojkott av Israel

Svenska Bouleförbundets styrelse vill att sportens internationella förbund ska införa sanktioner mot Israel. SBF är det första och hittills enda svenska idrottsförbundet som kräver en idrottslig bojkott av Israel. – Det var en nästan enig styrelse som fattade beslutet om att kräva sanktioner mot Israel, säger bouleförbundets ordförande Herman Thorell till Proletären.

Svenska Bouleförbundets styrelse. Ordförande Herman Thorell längst bak i mitten.
Svenska Bouleförbundet

Svenska Bouleförbundet, med runt 12 200 medlemmar, har i en skrivelse till både det europeiska förbundet (CEP) och det internationella förbundet (FIPJP) krävt att förbunden inför samma sanktioner mot Israel som det gjort mot Ryssland.

– Förslaget att kräva en bojkott av Israel har legat på vårt bord i en månad. Styrelsen var enig om situationen och en klar majoritet var för att vi skulle skriva som vi gjorde, säger bouleförbundets ordförande Herman Thorell till Proletären.

– Vi hörde oss för med RF; de förbjöd oss inte att lyfta frågan, men gjorde klart att RF inte fattat något beslut om sanktioner mot Israel. Frågan är ju ganska död inom idrottsrörelsen. Vi vände oss bland annat till andra kulturella sammanslutningar, dels ur en säkerhetsaspekt och vad man kan förvänta sig. Men också vilken väg man valt för att påverka. Det var en nästan enig styrelse som fattade beslutet om att kräva sanktioner mot Israel.

SBF påpekar att när Ryssland angrep Ukraina den 24 februari 2022 tog det bara två dagar för de nordiska idrottsförbunden att gemensamt kräva sanktioner mot Ryssland.

”Den värdegrund som fått idrottsrörelsen att efter invasionen av Ukraina utesluta ryskt deltagande måste rimligtvis också vara oförenlig med den israeliska statens agerande. Det kan inte vara rätt att göra skillnad på ukrainska och palestinska liv”, skriver SBF.

Svenska Bouleförbundet har inget bilateralt utbyte med Israel; parterna har bara stött på varandra på internationella mästerskap.

– Nästa mästerskap (EM) ligger inte förrän i sommar. Då hinner vår kongress i så fall ta ett beslut. Något annat beslut har vi inte fattat, säger Herman Thorell.

Den palestinska befolkningen förtjänar samma solidaritet som den ukrainska, menar SBF, och därför måste också israeliska idrottsutövare och ledare uteslutas från internationella tävlingar, innan ”Israel har upphört med sina storskaliga attacker mot Gazaremsan, garanterat drabbade civila personer skydd samt humanitär hjälp och börjat följa folkrättsliga lagar och regler”.

SBF konstaterar att 28.000 palestinier, varav mer än 12.150 barn har dödats av de israeliska bombningarna, att mer än 7.000 människor saknas, att cirka 70 procent av bostäderna i Gaza är förstörda och att 1,9 miljoner människor (av Gazas totala befolkning på 2,3 miljoner) har fördrivits från sina hem.

”Den internationella domstolen, ICJ (International Court of Justice), kan inte utesluta att Israel har brutit mot folkmordskonventionen och har beslutat att domstolsprocessen där sådana brott undersöks ska fortsätta”, skriver SBF