Hoppa till huvudinnehåll

Breda protester mot Wimbledon-sponsor

Tennisturneringen Wimbledon genomfördes under starka protester från både motståndare till Israels folkmord i Gaza och från miljöaktivister. I skottgluggen för protesterna: turneringens sponsor, den engelska banken Barclays.

Wimbledon genomfördes under massiva protester mot sponsorn Barclays.
Jordan Pettitt

Spanjoren Carlos Alcaraz besegrade serben Novak Djokovic i herrsingeln i den klassiska tennisturneringen i Wimbledon utanför London. I damsingeln vann tjeckiskan Barbora Krejcikova över Jasmine Paolini från Italien.

Men matcherna på den gräsbeväxta centercourten på traditionsrika All England Lawn Tennis & Croquet Club – inte minst känt för Björn Borgs fem segrar 1976-80 – skuggades av omfattande protester mot turneringens huvudsponsor, den brittiska bankkoncernen Barclays. Kritikerna menar att Barclays bedriver så kallad sporttvätt; banken ståtar med sponsorskapet i Wimbledon för att dölja sitt stöd till fossilindustrin och till det israeliska folkmordet i Gaza.

Sedan 2016 har Barclays, som är Europas största finansiär av fossila bränslen, investerat 235 miljarder dollar (motsvarande drygt 2,5 biljoner kronor) i den miljöförstörande fossilindustrin. Och enligt uppgifter från Campaign Against Arms Trade (CAAT) har banken aktier värda motsvarande cirka 2,7 miljarder kronor i företag som tillhandahåller vapen, vapenkomponenter och annan militär utrustning till Israel.

CAAT:s forskning visar att Wimbledons storsponsor har aktier i, har lånat ut pengar till eller tillhandahållit andra finansiella tjänster till minst nio företag som är kända för att producera vapen och militär teknik som sålts till Israel och som används i det brutala våldet mot palestinierna.

Sedan 2022 har Barclays ökat värdet på sitt aktieinnehav i de vapenföretag som levererar till Israel med över 55 procent. Barclays har köpt in sig i Raytheon som är världens största tillverkare av robotvapen, i Rolls-Royce som är en faktor i den militära flygindustrin och i det israeliska Elbit Systems som tillverkar bland annat drönare.

Dessutom har Barclays sedan 2022 ökat sina lån och garantier till de företag som står bakom den israeliska krigföringen med drygt 54 procent; till Raytheon har utlåningen ökat med 98 procent.

Barclays är det 25:e största bolaget i världen och sedan 2023 är banken huvudsponsor till Wimbledon-turneringen. Sponsringen är värd minst 270 miljoner kronor. Bolagets huvudkontor ligger i London.

Demonstrationer till stöd för det palestinska folket har avlöst varandra under turneringen, och i själva London har bankens stöd till fossilindustrin uppmärksammats: annonstavlor med budskap som ”bollar rakt ner i klimatkaoset” och ”Från Gaza till växthuseffekten – vi är dödligt allvarliga: vi finansierar allt från fossilindustri till israeliska vapen. Så ni som har era pengar hos oss kan vara säkra på att ni gör dödliga avtryck… Barclays, stolt sponsor till Wimbledon”.

Tidigare i år bröt konsertbolaget Live Nation sitt samarbete med Barclays, efter protester från både band och fans. Greenpeaces talesperson Areeba Hamid uppmanade förgäves Wimbledon-arrangörerna att följa exemplet.

– Både tennis- och musikfestivaler är feelgood-höjdpunkter under den brittiska sommaren, och fans borde kunna njuta av dessa evenemang utan mörka moln av oetisk sponsring.