Hoppa till huvudinnehåll

Byggarbetare: Bolagen kan få slut på kriminaliteten – men avstår

Stockholms byggnadsarbetare demonstrerar för att rädda jobben och stoppa de kriminella bolagen i byggbranschen.

Steffe Slottensjö
Janne Bengtsson

Byggnadsarbetare i Stockholm vill få slut på kriminaliteten i byggbranschen. En kriminalitet som trots alla vackra ord om motsatsen faktiskt ökar.

Steffe Slottensjö från Byggettan anser att hela frågan i grunden är väldigt enkel.

– Byggbolagen skulle kunna göra slut på kriminaliteten i branschen på nolltid genom att bara anställa egen personal med schyssta villkor, och inte ge sig i lag med kreti och pleti eller använda underentreprenörer i långa kedjor.

– Det som ligger i botten här är den allmänna, borgerliga synen på marknadens frihet. När byggbolagen tjänar pengar på det, då är det väl klart att de inte vill sätta ner foten och få stopp på det, säger Steffe Slottensjö till Proletären.

Nu samlas byggnadsarbetare från Stockholm för att manifestera mot kriminaliteten i branschen. På onsdag den 25 maj, med start klockan 14.30, talar bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm på Mynttorget i Gamla Stan.

Byggnads Stockholm-Gotland arrangerar manifestationen tillsammans med Målarettan, El-ettan och Seko Stockholm under parollen att rädda jobben och sätta stopp för kriminella byggföretag.

Kraven är fler arbetsplatskontroller och att kriminella företag får straff som avskräcker, att politikerna tar ansvar för ett seriöst byggande så att skattemedel inte går rakt ner i fickorna på kriminella bolag, och att offentliga och andra beställare tar ansvar, begränsar antalet underentreprenörer och kontrollerar företagen.

Flera projekt de senaste åren har riktat ljuset mot kriminaliteten i branschen. Byggmarknadskommissionen (BMK) under ledning av den förre KD-ministern Stefan Attefall har utrett brottsligheten och lagt fram förslag i 22 punkter. BMK, som nu avslutat sitt arbete, sattes samman av företrädare för de stora byggbolagen. IF Metalls förre ordförande Anders Ferbe var den ende facklige representanten. Byggbolagens organisation Byggföretagen står bakom BMK-programmet och säger sig vilja jobba mot kriminaliteten i branschen.

Byggbolagen skulle kunna göra slut på kriminaliteten i branschen på nolltid genom att bara anställa egen personal med schyssta villkor.

– Läpparnas bekännelse. Det här är ett politiskt problem också, men framförallt är det Byggföretagen som inte vill ha någon annan ordning. Kommissionen är ett avslutat kapitel och några av deras förslag är bra. Men problemet är att kommissionen inte har någon makt, menar Steffe Slottensjö.

Byggnads menar att det är mycket snack och liten verkstad kring BMK:s arbete, och har sedan november i fjol gått samman med Byggföretagen i den så kallade Åtgärdskommissionen (ÅK). Syftet är, som det heter i programförklaringen, ”att ta fram en åtgärdsplan för hur kontrollerna av att lagar och avtal följs ska bli fler och mer effektiva”.

– De har gått igenom de 22 punkterna och kokat ner det till praktiska förslag: Hur ska vi göra i branschen för att få stopp på kriminaliteten? Jobbet ska vara klart i sommar och leda fram till konkreta åtgärder, säger Steffe Slottensjö. Men Byggföretagen styrs ju av de stora bolagen, och de tjänar ganska bra pengar på att ha det så här.  Så jag tror inte på det. Det finns inget som tyder på att man blir överens.

– Det som skett hittills är mest putsning på ytan, men att sätta ner foten på riktigt allvar… nej, det vill de inte. Byggföretagen försöker bromsa, det är helt klart. Vi hade ett möte i mars med Byggföretagens ordförande (förra moderata toppolitikern Catharina Elmsäter Svärd). Hon pratade på men man känner ju att det inte finns någon substans i det och att hon ljuger.