Hoppa till huvudinnehåll

Fotbolls-VM: Byggnadsarbetare betalar för VM med sina liv

Minst 21 arbetare har dött under bygget av arenorna där VM-fotbollen ska spelas. ”De har jobbat under vidriga förhållanden”, säger Lars Lundberg, byggnadsarbetare i Fackliga Världsfederationen.

Vid minst fem arenabyggen har arbetare gått ut i strejk för att tvinga fram bättre villkor.
Pavel Protjenko

Idag börjar fotbolls-VM. Första matchen ut: värdnationen Ryssland möter Saudiarabien på Luzjniki-stadion i Moskva. Sverige går in i turneringen på måndag, mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod.

VM i fotboll är en idrottsfest som i omfång och publiktryck överträffas endast av de sommarolympiska spelen.

Men minst 21 av de byggnadsarbetare som byggt arenorna där VM-fotbollen ska spelas, har fått betala VM-festen med sina liv. 21 döda arbetare är den officiella siffran, men mörkertalet är mycket stort. 1000-tals arbetare har exploaterats hänsynslöst på de tolv arenorna i elva ryska städer.

– De har jobbat under vidriga förhållanden, nästan slavliknande. Arenorna har byggts av privata företag som bara varit ute efter att tjäna pengar, säger Lars Lundberg, byggnadsarbetare och svensk representant för Fackliga Världsfederationen (FVF), till Proletären.

Svenska Byggnadsarbetareförbundet har flera gånger agerat mot Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) som låtit missförhållandena pågå. I slutet av förra veckan var representanter för Byggnads på plats vid FIFA:s högkvarter i Zürich.

– Vi visade rött kort som ytterligare en markering mot FIFA. Vi kommer att följa utvecklingen under VM, men eftersom själva byggnationerna är klara så är det förhoppningsvis andra fack som tar vid under turneringen. Det gäller att fortsätta att sätta tryck för schyssta villkor för andra yrkesgrupper under själva VM, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till Proletären. 

/ Johan Lindholm

– Byggnads bevakning sker genom att vår motsvarighet i Ryssland, det vill säga det ryska byggfacket, fortsätter sin fackliga verksamhet. Efter VM kommer vi att utvärdera insatserna i Ryssland tillsammans med de svenska byggfacken, ryska byggfacket och vårt globala fack Building and Wood Workers International (BWI).

Om fyra år, 2022, arrangeras VM i Qatar. Enligt rapporter har över 1200 arbetare dödats på byggena inför VM hittills, och enligt fackliga källor kan så många som 4000 arbetare komma att dö på jobbet innan VM-arbetena är klara.

– Vi kommer att under hösten 2018 och ända fram till VM-byggena är klara att bidra med fackliga inspektörer i de avtalade inspektionerna i Qatar, säger Johan Lindholm. Vi ska växla in fler förtroendevalda och deltagare från Unga Byggare i jobbet, liksom medlemmar i vårt kvinnliga nätverk (Näta) i det arbetet.

Byggnads stödjer också ett stort antal byggfack i de länder där migrantarbetarna kommer ifrån.

Flera omfattande rapporter har publicerats om missförhållanden i samband med arenabyggena i Ryssland. Arbetare har berättat för fackliga representanter som inspekterat arbetsplatserna om hur säkerhetsvakter slagit ner alla protester mot vidriga arbetsvillkor och den brutala exploateringen av utländska arbetare, och hur försök att bilda fackföreningar och krav på att få ut den avtalade lönen i tid eller överhuvudtaget, har motarbetats.

/ Lars Lundberg

På minst fem arbetsplatser har arbetare gått ut i strejk för att tvinga fram bättre villkor.

– Vi känner till fall där arbetare som gått samman fackligt helt enkelt fått sparken och sedan utvisats ur Ryssland. Många av dem som jobbat på arenabyggena är arbetare från före detta sovjetrepubliker som Kazakstan och Uzbekistan, säger Lars Lundberg.

För två år sedan tecknade BWI ett avtal med FIFA om att få göra inspektioner på arbetsplatserna i Ryssland. 35 sådana inspektioner har genomförts, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren. Inspektionerna har avslöjat massor av missförhållanden.

– Men nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv. Vi hyser dock en stor förhoppning om att FIFA via tryck från sina medlemsorganisationer kraftfullt ändrar riktning och fullt ut kräver respekt för fackliga och andra mänskliga rättigheter då nya värdländer utses, säger Johan Lindholm till tidningen.

Arenan i Nizjnij Novgorod är byggd av Strojtransgaz, ett olje- och gasföretag som bildades i samband med den stora utförsäljningen och utplundringen av statliga tillgångar direkt efter Sovjetunionens upplösning. Strojtransgaz har byggt också VM-arenan i Volgograd, och på båda byggena har omfattande bränder uppstått till följd av bristande säkerhetsrutiner.

Det finns inga siffror på hur många arbetare som dött på arenabygget i Nizjnij Novgorod. I Rostov-na-Donu, där Sverige möter Tyskland i den andra gruppspelsmatchen den 23 juni, har arbetare genomfört flera strejker. Arrangörerna svarade med massarresteringar och utvisade dussintals talesmän för arbetarna från Uzbekistan och Tadzjikistan ut ur Ryssland.

På Zenit Arena (Krestovskij stadion) i St. Petersburg, där bland andra Brasilien kommer att spela, har minst fyra arbetare fått sätta livet till. Arenabygget har kantats av svårigheter och flera företag har varit inblandade. Senast tunnel- och byggföretaget Mosmetrostroj som just nu också bygger en snabbjärnväg in mot Jerusalem.

Enligt den norska fotbollstidningen Josimar har arbetare jobbat under närmast slavliknande förhållanden i St. Petersburg, medan pengarna försvunnit ner i Mosmetrostroj-ägarnas fickor. Arenan har blivit många gånger dyrare än vad som planerats, den ursprungliga kostnaden på 220 miljoner dollar är nu uppe på tre miljarder dollar.

– Vi uppskattar att den totala kostnaden för bygget borde varit runt en tredjedel av vad den blev. Den enda förklaringen till fördyringen är korruption, säger Dimitrij Sukharev från anti-korruptionsorganisationen Transparency International i St. Petersburg till Josimar.

En korruption, där välbeställda oligarker under ledning av St. Petersburgs borgmästare Igor Albin (Sljunjajev) berikat sig, medan de tusentals arbetare som jobbat på arenabygget fått svältlöner eller inga löner alls. Igor Albin, som är en välkänd anhängare till fotbollslaget Zenit St. Petersburg som ska ta över arenan efter VM, har personligen drivit på arbetet. Efter att Albin kom in i ledningen för bygget har fyra arbetare dödats på jobbet.