Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsvakt utanför riksdagshuset

Stockholms byggnadsarbetare gör en Greta. Varje tisdag finns en så kallad byggvakt på plats utanför riksdagshuset för att påminna politiker och andra om att det är hög tid att sätta in åtgärder mot krisen i byggbranschen.

Kent Johansson och Lisa Ledin trotsar kylan.
Janne Bengtsson

Redan innan riksdagsledamöterna anlänt till sina jobb och den sedvanliga strömmen av turister börjat fylla gatan, har byggnadsarbetarna Lisa Ledin och Kent Johansson trotsat den isande vinden, och tagit plats utanför riksdagshuset.

Den här tisdagen är det de som utgör byggvakten utanför riksdagen: plakaten konstaterar att bostadsminister Andreas Carlsson (KD) inte gör sitt jobb. Det byggs för lite i en tid då byggnadsarbetarna behöver jobb och svenskarna behöver bostäder.

– Andreas Carlsson duckar hela tiden. När han skulle ta emot de där 18.000 namnunderskrifterna om att sätta fart på byggnationen, det var pinsamt. Som ekonomin är nu vill bolagen inte bygga. Deras vinster… ja, de har ju vant sig under lång tid med att kunna skära guld med täljkniv, säger Kent Johansson.

Det var på ett möte på Sergels Torg i början av februari där över tusen byggjobbare krävde satsningar och investeringar, som Andreas Carlsson såg närmast skräckslagen ut när han fick ta emot arbetarnas krav.

– Nu gör vi en Greta, säger Johansson och refererar till hur Greta Thunberg en gång på egen hand utanför riksdagshuset drog igång det som idag är en världsomspännande och progressiv klimatrörelse.

– Det krävs statliga medel och investeringar som gör det möjligt att bygga, och framförallt hyreslägenheter. Men detta är ju regeringens politik, de menar att marknaden ska lösa allt och skiter väl i vanliga knegare. Det är samma med kriminaliteten i branschen; det är byggbolagen som valt att anställa skumma företag som entreprenörer. Det är samverkande faktorer som gör att det ser ut som det gör. Vi hade en kris på 1990-talet som lämnade ett stort svart hål. Det kommer den här krisen också att göra. Byggbolagen varslar och säger upp folk nu… båda min grabbar är armerare och de fick gå redan förra våren, säger Johansson till Proletären.

Byggvakten ska finnas på plats varje tisdagsförmiddag fram till i sommar. Två-tre byggnadsarbetare ska stå utanför riksdagshuset för att påminna om krisen.

– Det är en idioti att inte bygga, sade Byggnads ordförande Johan Lindholm till Proletären efter mötet på Sergels Torg. Byggnadsarbetarna sätter ner foten och säger att nu måste det vara slutlekt: Bygg bort krisen. Folk behöver bostäder och byggnadsarbetarna behöver jobb. Vi vill se tydliga ekonomiska insatser för fler bostäder.