Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lagerarbetare

Krönika: Därför måste facket bojkotta Israel

Vi arbetare kan stoppa krig och förtryck om vi vill. Två fackklubbar i Handels har ställt sig bakom en bojkott av Israel. Nu måste vi bli fler!


Israels ockupation av Palestina har de senaste månaderna övergått i ett fullskaligt folkmord. Detta kan inte ha undgått någon.

På ett halvår har Israel mördat tiotusentals barn. De har blockerat tillgången till mat och andra förnödenheter, i medvetet syfte att svälta ihjäl Gazaborna. De har bombat skolor, sjukhus, flyktingläger, moskéer och hela bostadsområden.

Trots detta vägrar våra politiker att agera emot Israel. Västländerna fortsätter att handla med israeliska varor och vår regering har till och med slutit nya försvarsavtal med Israel.

Sveriges regering införde sanktioner – men inte emot Israel, utan emot palestinierna! Genom att strypa biståndet till det palestinska flyktingorganet UNRWA har de i praktiken gjort sig medskyldiga i Israels folkmord.

Det är uppenbart att våra politiker inte tänker agera emot Israels folkmord. Men om de inte tänker göra det, måste vi andra göra det. Och det finns ett sätt som vi kan göra det på. Ett sätt som har fungerat förr för att få apartheidregimer på fall – nämligen bojkott.

Den internationella bojkottrörelsen bidrog till att apartheidsystemet föll i Sydafrika 1994. Idag finns en liknande rörelse för bojkott emot Israel: BDS (Boycott, Desinvest, Sanctions). BDS-rörelsens mål är att isolera och försvaga den israeliska apartheidstaten.

Än så länge har det inte lyckats, även om rörelsen haft vissa framgångar (som att varumärket Puma nyligen slutade sponsra Israels landslag – detta efter en långvarig bojkottkampanj).

En anledning till att bojkotten inte haft större effekt är att den mestadels förts på en individuell nivå, inom konsumtionssfären. Men det räcker inte att vi som individer väljer bort israeliska varor när vi står i affären. En bojkott är något vi måste göra tillsammans – som kollektiv. Och inte bara som konsumenter, utan även som arbetare, eftersom det är där vår kollektiva styrka finns.

Som konsumenter är vi isolerade och oorganiserade. Vi är dessutom lättlurade. Butikerna har flera knep som de kan använda för att lura oss konsumenter (som att märka om israeliska varor – något som många butikskedjor ägnat sig åt på sistone).

Som arbetare däremot har vi en direkt insyn i produktionen och distributionen av varor. Vi är dessutom organiserade, genom våra fackföreningar. Detta ger oss en unik maktposition som vi alltför sällan använder. Vi arbetare kan stoppa krig och förtryck om vi vill. Inte som konsumenter, men som producenter.

Vi som arbetar inom handeln kan stoppa israeliska varor från att nå butikshyllorna. Men för det krävs en fackligt organiserad bojkott.

Vi är två fackklubbar inom Handels som nu beslutat att vi ska verka för en bojkott av israeliska varor. Vi behöver bli ännu fler klubbar som gör detta. Ta upp frågan på din arbetsplats du också. Snacka med dina kollegor och fackliga representanter.

Säkert finns det fler som tycker som du, och tillsammans kan ni göra något. Underskatta inte er egen förmåga.

Jonatan Fahlén

Lagerarbetare