Fackklubbar i Göteborg och Umeå vill sätta stopp för israeliska varor i handeln
Två handelsklubbar i varsin ände av landet har röstat för en bojkott av israeliska varor och tjänster. ”Det finns ett större stöd för palestinierna än vad man tror”, säger lagerarbetaren Jonatan Fahlén från fackklubben på Tamro i Göteborg som nyligen röstade för en bojkott.
För drygt en månad sedan författade de två Handelsmedlemmarna Arvid Taawo och Jonatan Fahlén en debattartikel i Handelsnytt där de uppmanade lokala fackklubbar att skicka in motioner om att bojkotta Israel till sina årsmöten. Det gjorde artikelförfattarna själva – och lyckades.
”Det sydafrikanska apartheidsystemet föll 1994 efter en lång bojkottkampanj som syftade till att isolera landet internationellt. I den kampanjen spelade fackliga organisationer en betydande roll… Internationell arbetarsolidaritet kan stoppa krig och förtryck, där anser jag att vi har en självklar roll att spela”, motiverade Jonatan Fahlén sin motion till Handelsklubben på Tamros årsmöte nyligen.
En klar majoritet, 29 för och nio emot, röstade för att klubben ska verka för en bojkott av israeliska varor på Tamro. Mötet beslutade också att klubben ska verka för att Handelsanställdas förbund ska driva frågan om en bojkott av israeliska varor och tjänster i hela den svenska handeln.
– Ärligt talat trodde jag inte den skulle gå igenom. När man ser hur svensk media rapporterar får man intrycket av att alla är på Israels sida. Men det finns uppenbarligen ett större stöd för palestinierna än vad man tror, och om fler hade tagit upp det på sin arbetsplats skulle de säkert märka samma sak, säger Jonatan Fahlén, viceordförande i fackklubben, till Proletären.
Tamro driver ett medicinlager i Göteborg. En av företagets största kunder är det israeliska läkemedelsföretaget Teva och fackklubben är osäker på möjligheten att bojkotta dem helt och hållet. Därför antogs motionen med förbehållet att bojkotten ska ta hänsyn till svensk läkemedels- och patientsäkerhet.
– Men det handlar ju om annat än mediciner också. Som när Tamro köper in frukt, övertidsmat eller kolsyra till vattenautomaterna. Sådana saker, säger Jonathan Fahlén.
På livsmedelsleverantören Martin & Serveras lager i Umeå skickade Arvid Taawo in en motion till sitt årsmöte med samma krav som fackklubben på Tamro antog.
– Ingen på det fullsatta årsmötet opponerade sig. Många tyckte det var bra och flera sa att det vore konsekvent eftersom företaget började bojkotta ryska varor efter invasionen av Ukraina, berättar Arvid Taawo för Proletären.
Motionen antogs men den avgående styrelsen var osäker på om det gick att genomföra lokalt, och vände sig till den centrala fackliga gruppen som organiserar alla fackklubbar på Martin & Servera.
– Representanten för facket på arbetsplatsen som sköter inköpen lyfte det med sin chef men fick ett blankt nej. Företaget hänvisar till att de följer EU:s sanktionslista, säger Arvid Taawo.
Flera arbetskamrater luftade att de var besvikna över resultatet. Arvid Taawo, som är nyinvald i den lokala styrelsen, har nu tagit initiativ till en namninsamling.
– Vi har ju ändå röstat igenom motionen och vi kan inte ge oss så lätt, jag skrev ihop ett dokument häromdagen och nu ska vi börja samla in namn, säger Arvid Taawo.
Martin & Servera-klubbens årsmöte beslutade även de att de ska driva frågan på nationell nivå och skicka in motionen till förbundsstyrelsen. Liksom de gjorde på Tamro i Göteborg, där Jonatan Fahlén tagit fram motionen.
Tror du ni får gehör för bojkotten i resten av Handels?
– Vi får se, det är ett tag kvar till kongressen nästa år. Frågan var uppe på kongressen 2011, då röstades den ner men man antog ett uttalande för Palestina, säger Jonatan Fahlén.