Hoppa till huvudinnehåll

”De som redan har allt går inte på bibliotek”

Biblioteksanställda i Stockholm protesterar mot stadshusmajoritetens nedskärningar i verksamheten. ”Att bevara biblioteken är en ekonomisk rättvisefråga”, säger författaren och medlemmen av Nobelkommittén Kristoffer Leandoer till Proletären.

Kristoffer Leandoer från Nobelkommittén stödjer kampen mot nedskärningarna på Stockholms bibliotek.
Janne Bengtsson

Den borgerliga majoriteten i Stockholm stadshus, uppbackad av Miljöpartiet, ska spara 45 miljoner på biblioteksverksamheten. Främst drabbas barn till föräldrar som inte har råd att skicka barnen och de unga till dyra fritidsaktiviteter.

Bokkollot för barn 10-13 år gamla, sagostunder och den öppna poesiscenen har redan ställts in, och mer hotar.

– Varje höst har vi ett samarbete med elever i årskurs fyra, ”Bibblan berättar”. Det vänder sig egentligen till alla från sexåringar och uppåt, men nu måste vi börja sovra i verksamheten. De som har deltagit är barn som haft svårt att hitta andra aktiviteter, säger Krister Sellman, biblotekarie på stadsbiblioteket i Stockholm.

– Läsfrämjande arbete, bokprat, visningar av biblioteket… det har en enorm betydelse. När de små barnen kommer har de ju med sig föräldrarna också, och då är det många av dem som får sitt första möte med ett bibliotek.

Ett 40-tal bibliotek i Stockholm och stadens förorter kommer att drabbas av nedskärningarna, i Stockholm ledda av kulturborgarrådet Joakim Naddebo (C), som betraktar protesterna som ”krokodiltårar”.

Även i kommunerna utanför staden vill borgarna skära ner. I Botkyrka vill Moderaterna lägga ner biblioteken och den konsthall som just nu byggs i arbetarstadsdelen Fittja, vill man sälja till en privat aktör.

Kristoffer Leandoer är författare och medlem i den tio man och kvinnor starka Nobelkommitté som efter skandalerna i Svenska Akademin fått i uppdrag att dela ut Nobelpriset i litteratur. Han ställer upp i kampen mot nedskärningarna och för att bevara biblioteken.

– De tror att de som drabbas är en röstsvag grupp som inte bråkar när man sparar pengar på biblioteken. Vi ska visa dem att det är fel, säger Kristoffer Leandoer till Proletären. En ekonomiskt svag grupp är inte samma sak som en röstsvag grupp. Det ska vi också visa dem.

Janne Bengtsson
Sluta fibbla med vår bibbla!

– Att bevara biblioteken är en ekonomisk rättvisefråga, så är det. Det vi gör nu är bara början, säger Kristoffer Leandoer som också talade på det protestmöte som samlade runt 1000 personer på Sergels torg i söndags.

– Till biblioteket kommer de som gör att vårt samhälle är levande, dynamiskt och föränderligt. De som redan har allt och redan vet allt, de startar inga rörelser och de går inte på bibliotek. De som tror att kunskap är något fast, något man kan äga – de går inte på bibliotek. Det är en plats där människor sträcker sig efter det de ännu inte har – språk de ännu inte erövrat, kunskap och erfarenheter som ligger framför dem, sade Leandoer i sitt tal.