Hoppa till huvudinnehåll

Ernesto Katzenstein: ”Israel springer fortare och fortare ut mot ett stup”

– Mitt syfte var att nedmontera propagandan, säger Ernesto Katzenstein, som skrivit den i Palestinakretsar omtalade boken 7 oktober – Hamas mot Israel: Myterna, propagandan, sanningen.

Proletären besökte ”Gazaplatsen" med Ernesto Katzenstein.
Artur Szandrowski

– Det är ett bra tecken när ungdomarna tar tag i saker själva, säger Ernesto Katzenstein när vi besöker de tältande studenterna på Vasaplatsen, nu omdöpt till ”Gazaplatsen”. 

Västeråsbon Ernesto Katzenstein är i Göteborg på en liten bokturné. Boken i fråga har den eggande titeln 7 oktober – Hamas mot Israel: Myterna, propagandan, sanningen.

”Sakligt och utredande”, skrev Proletären i recensionen. Och det är det som är bokens stora förtjänst – att den på ett lättöverskådligt sätt sammanställer det man faktiskt vet hände på den nu mytomspunna dagen och skärskådar alla obekräftade påståenden.

– Sanningen är att vi vet ganska lite om vad som hände den 7 oktober. Mitt syfte var att nedmontera propagandan, säger Ernesto Katzenstein. 

– Jag lyfter fram att Hamas hade planerat en militärattack. Och de gjorde det enligt planen. Sen begicks säkerligen en massa övergrepp, men vi vet inte. Det är bevisat att Israel dödade väldigt många av sina egna.

– Det är saker som hänt på flera olika ställen och som det har skrivits om i israelisk press, men inte så mycket internationellt och knappt alls i svensk press. Jag gör inga egna undersökningar, utan använder mig av företrädesvis israeliska och västerländska källor, så att det inte ska kunna ifrågasättas. Man ska inte kunna säga att det är ”palestinsk propaganda” eller liknande. 

Boken har fått en del Israelvänner att se rött. Inför ett boksamtal i hemstaden Västerås skrev Vestmanlands läns tidning en ledare där Ernesto Katzenstein kallades för antisemit och förintelseförnekare. 

– Trots att jag i boken skriver om att många släktingar till mig dog i förintelsen, i Theresienstadt, Auschwitz och på andra ställen. Men biblioteket stod på sig och det kom en hel del folk för att lyssna.

Boken kom i februari. Det har hänt mycket sedan dess. Har något trätt fram som förstärker det du skriver – eller motbevisar det?

– Det har förstärkts. En sak som inte är med i boken är FN:s rapport om sexuellt våld. Den är faktiskt förödande för Israel. Rapporten säger att det kan ha hänt övergrepp, och man behöver inte vara ett geni för att veta att det kan ske övergrepp i en krigssituation, men alla konkreta anklagelser som Israel hade demonterades. Och många av de offer som talat ut i pressen, vilket inte ens var så många, kanske fyra eller fem stycken, börjar ifrågasätta sina egna utsagor. 

I boken nämner Ernesto Katzenstein det sexuella våldet som en av många myter kring den 7 oktober. Dagarna efter attacken kablades historier om brända spädbarn, halshuggna kroppar och alla tänkbara övergrepp ut i världens medier.

– Mycket av det är propaganda och lögner. men Israel och USA fortsätter ändå, även om saker har motbevisats. Alla dessa lögner fortsätter att upprepas, upprepas och upprepas. Det är inget konstigt, krigspropaganda är sådan. De har sina manualer. Jag har läst en sådan och där avslöjar de sig själva. Det står mer eller mindre: ”Det vi måste göra är att upprepa saker. för folk tror på det de får höra först, och sedan det de får höra ofta. Ljug så mycket ni kan, men ljug konsistent.”

Vad har du för tankar om den närmaste framtiden i Gaza? Hur tror du att det kommer utvecklas?

– Jag har ingen kristallkula… men jag tror tyvärr att det kommer bli väldigt mycket mer lidande. Men som jag ser det så springer Israel fortare och fortare ut mot ett stup. De har ingen utväg. Jag läste i morse i både New York Times och Haaretz att det börjar krackelera på två håll. 

– Det ena är motsättningarna som finns i landet. Det är egentligen inget nytt, det har alltid funnits. Israel är ett otroligt fragmenterat samhälle. Men också inom den amerikanska judenheten. Thomas Friedman [amerikansk Pulitzerbelönad journalist] går i attack mot Netanyahu, men också mot den pro-israeliska lobbygruppen Aipac, som är väldigt betydelsefull. Det som kommer bli avgörande för Israels framtid är när judarna i USA börjar tveka om stödet till Israel. Om tillräckligt många vanliga judar gör det så kommer det att få konsekvenser.

– Och detta sker redan nu på många håll. Inte minst i New York, där judar har varit i täten för många protester. 

Vad tycker du om solidaritetsrörelsen här?

– Den kunde så klart varit ännu starkare. Men det är fint att se alla stora demonstrationer. Västerås är en relativt liten och inte så politiskt medveten stad, men där har det varit demonstrationer och det blir mer och mer folk. Men vi måste hålla trycket uppe. För vår regering, våra politiker och nästan all media är totalt bakom flötet.

Ernesto Katzenstein, 76

Bor i Västerås, men kommer ursprungligen från Uruguay. Han flydde från militärdiktaturen, via Argentina till Sverige, i slutet av 1970-talet.

Har judiskt påbrå – men förstod det inte förrän långt senare när han började gräva i sin familjs förflutna. Har skrev senare en bok på spanska om sin släkthistoria.

En riktig mångsysslare. Har jobbat som elektriker, lärarvikarie, ingenjör… 

7 oktober – Hamas mot Israel: Myterna, propagandan, sanningen är utgiven på Vaktel förlag (februari, 2024)