Hoppa till huvudinnehåll

Fifa låter Israel spela i OS

Det internationella fotbollsförbundet skjuter på beslutet om att eventuellt stänga Israel ute från OS-fotbollen. Men Proletären kan avslöja att Fifa ljuger om anledningen till att beslutet skjuts upp.

Fifaledningen med Gianni Infantino i spetsen låter Israel spela OS-fotboll trots det pågående folkmordet i Gaza.
Public Domain/Palestine Football Association

Israel får spela OS-fotboll. Det står klart sedan det internationella fotbollsförbundet Fifa ytterligare en gång skjutit upp ett beslut om en bojkott av Israels landslag i OS i Paris, som startar i helgen. Beslutet om Israels vara eller icke vara ska nu fattas i augusti – långt efter att OS avslutats.

Enligt Fifa har organisationen skjutit upp beslutet på begäran av de båda fotbollsförbunden, dels det palestinska, dels det israeliska. Men Fifa-ledningen ljuger.

– Fifa kommunicerar inte ut hela sanningen. Visst, både vi och det israeliska förbundet begärde uppskov med att lämna in våra utlåtanden. Men i fyra dagar, från den 26 juni till den 1 juli, inte i en hel månad, uppger Susan Shalabi Molano, vice ordförande i det palestinska fotbollförbundet (PFA) för Proletären.

Den Israel-vänlige Fifa-bossen Gianni Infantino agerade lydig hjälpreda åt Israel redan i maj, när PFA på Fifas kongress i Bangkok krävde en fotbollsbojkott av Israel. Kravet fick stöd av det asiatiska fotbollsförbundet (AFC) och av enskilda förbund.

Men Infantino lyckades dribbla bort debatten och ett beslut direkt på kongressen; för att Fifa skulle hinna hämta in legal och experthjälp för att rättvist kunna bedöma frågan, ville Infantino att frågan skulle avgöras på ett extrainsatt möte med Fifas högsta ledning (council) den 20 juli.

Nu skjuts beslutet upp till slutet av augusti.

– Tyvärr är detta inte oväntat, i över ett decennium har Fifa undvikit att fatta beslut i den här frågan. Men läget är helt annorlunda nu. Vi hoppas att Fifa förstår det eftersom liv står på spel. Fram till i söndags har 342 idrottare, varav 240 fotbollsspelare, dödats av den israeliska ockupationen, och 49 fotbollsanläggningar har förstörts eller skadats allvarligt, konstaterar Susan Shalabi Molano.

– Israel bröt mot den olympiska vapenvilan redan inom de första 24 timmarna efter att den började. Ska det belönas med att de får delta i de olympiska spelen?

På tisdagen kom det palestinska förbundet också med ett officiellt uttalande som kräver Israels omedelbara avstängning från OS-fotbollen.