Hoppa till huvudinnehåll

Sport: Finskt OS-fiasko kritiseras

Besparingar inom idrottsområdet är en av anledningarna till det finska fiaskot i OS i Paris. För första gången på 116 år blev Finland helt utan medaljer.

Montage: Proletären

Den finska högerregeringen under statsministern Petteri Orpo står i skottgluggen när det finska OS-fiaskot analyseras: Finland tog inte en enda medalj i Paris 2024. Till och med spjutkastarna svek.

”En tradition som var uppe i 116 år krossades i Paris. Vinter eller sommar, oavsett har Finland varit en konstant i medaljtabellen i ett olympiskt spel. (…) Varningsklockorna har klämtat länge, larmsignalen har tjutit så att vi borde diagnostiseras med tinnitus. Nu brinner det. (…) Och med facit på hand understryker Finland sin position som en av Europas sämre idrottsnationer när vi summerar OS i Paris. Mer resurser, ropar någon och synar regeringens program som skövlar de statliga idrottsbidragen”, skriver TV-bolaget YLE:s krönikör Mats Ahlnäs.

Proletären
Finland och Island fick noll medaljer i OS 2024. För Finlands del blev Paris det första medaljlösa OS:et på 116 år.

Högerregeringen kommer inom kort att skära ner de redan begränsade statliga bidragen till idrotten med 25 procent. Finlands Olympiska Kommitté (SOK) är oroad:

– Så här stora nedskärningar äventyrar det långsiktiga arbete som görs för att främja fysisk aktivitet, säger SOK:s ordförande Jan Vapaavuori i ett uttalande.

Regeringen vill ha mer stöd från privata sponsorer som idag bidrar med motsvarande 1,72 miljarder kronor att jämföra med 5,75 miljarder i Sverige. Problemet är att de privata sponsorerna satsar betydligt mer än hälften av de pengarna på ishockey och innebandy, idrotter där Finland är framgångsrikt internationellt.

 
Skärmdump: Instagram
Finlands stora hopp, spjutkastaren Oliver Helander, var missnöjd med sin insats.

Men kritiken riktas också mot Jan Vapaavuori, tidigare högerpolitiker (Samlingspartiet) som sett idrottsjobbet som en språngbräda för nya regeringsuppdrag: han kritiseras som en svag ledare. Det stormade kring Vapaavouri redan för två år sedan då hans företrädare och toppidrotts-chefen Mika Lehtimäki hade sex-trakasserat en kvinnlig kollega. Vapaavuori försökte mörka skandalen, Lehtimäki fick avgå men fick snabbt ett nytt jobb inom idrotten.

I höst ska FOK välja en ny ordförande. Jan Vapaavuori kommer sannolikt att utmanas av Tapio Korjus, OS-mästare i spjut 1988.