Hoppa till huvudinnehåll

Flera terrordåd i Afghanistan – uigurisk självmordsbombare attackerade shiamoské

De senaste veckorna har IS genomfört flera terrordåd i Afghanistan, med kopplingar till den uiguriska jihadistgruppen TIP.

Insidan av Gozar-e-Sayed Abad-moskén i Kunduz efter explosionen.
Zahir Niyazi

I fredags genomfördes ett nytt stort terrordåd i Afghanistan, när självmordsbombare attackerade en shiamuslimsk moské i Kandahar. Den lokala IS-versionen ISKP (Islamiska staten i Khorasanprovinsen) har tagit på sig skulden för dådet som dödade minst 47 personer och skadade minst 90.

Det var under fredagsbönen som två självmordsbombare detonerade sina sprängladdningar i moskén, uppger IS på organisationens egen nyhetsbyrå Amaq. Dådet skedde i Bibi Fatima-moskén, som är den största shiamuslimska moskén i Afghanistans tredje stad Kandahar, i södra Afghanistan.

Efter att ockupationsmaktens soldater till slut drog sig tillbaka i somras plågas nu det redan så svårt härjade Afghanistan, och framför allt den shiitiska folkgruppen hazarerna, av IS. Den sunnitiska terrororganisationen ligger också i strid med talibanerna (som också är sunniter) som tagit makten i landet. 

Attacken i Kandahar utfördes bara två dagar efter att en bomb dödade polischefen i Asadabad, i Afghanistans östra provins Kunar, och skadade elva personer. IS har tagit på sig även det dådet.

Det har de också med det som skedde en vecka tidigare, med samma modus operandi som i Kandahar, när en självmordsbombare dödade minst 55 personer och skadade fler än 140 som samlats till fredagsbön i en shia-moské i Kunduz i norra Afghanistan.

I sitt uttalande där de tog på sig dådet identifierade ISKP själmordsbombaren som Mohammed al-Uyguri, vilket lär ha fått varningsklockorna att ringa i Peking. Namnet indikerar att al-Uyguri var en av de mellan 8 000 och 10 000 utländska krigare  som finns i Afghanistan, enligt en FN-rapport från juni i år, och mer  exakt en av de omkring 2 000 uigurer, från den kinesiska Xinjiang-provinsen som gränsar till Afghanistan, som finns i landet.

Enligt samma FN-rapport har den väpnade uiguriska jihadistgruppen ETIM (East Turkestan Islamic Movement), som numera kallar sig TIP (Turkistan Islamic Party) ”flera hundra” medlemmar i Afghanistans nordöstra provins Badakhshan, som gränsar till Xinjiang. Annars är ETIM/TIP:s bas i Idlib i Syrien, där de har stridit tillsammans med bland annat HTS (tidigare al-Nusra) och en rad andra jihadistgrupper mot den syriska armén.

När talibanerna styrde Afghanistan på 1990-talet tilläts ETIM operera från Afghanistan. Nu har Kina krävt att talibanerna inte låter det hända på nytt.