Hoppa till huvudinnehåll

Motorsport: Folkrace hedrar döda arbetare

Workers Memorial Race är folkracetävlingen som hedrar de många som dödats eller skadats på sina arbetsplatser. I lördags kördes loppet i Klutmark utanför Skellefteå.

Lugnet innan stormen.
Arvid Taawo

När de buckliga bilarna i grälla färger sätter fart på Klutmarks motorstadion, en mil utanför Skellefteå, så är det inte i vilken folkracetävling som helst; det är i Workers Memorial Race. Skellefteå Motorsällskap arrangerar tävlingen som körs för att minnas och hedra de människor som dött och skadats på sina arbetsplatser runt om i landet.

Förra året var det dödligaste på svensk arbetsmarknad på många år. Skelleftebygden har varit hårt drabbad med de många olyckor som skett på batterifabriken Northvolt.

På staketet kring banan sitter urklipp som påminner åskådare och förare om dem som skadats och omkommit. Också bilarna visar vad det handlar om: på många av dem lyser texten ”We race for the fallen” i stora bokstäver mot åskådarna.

Arvid Taawo
”We race for the fallen”
Arvid Taawo

Fakta

Folkrace

Folkrace är en bilsport som ursprungligen kommer från Finland. Den har funnits i Sverige sedan tidigt 1980-tal. Bilarna är äldre, vanliga personbilar.

För att förhindra att övernitiska ägare/förare lägger för mycket pengar på att bygga överlägsna bilar, och för att alla förare ska kunna delta under lika förhållanden och med en rimlig ekonomisk insats, är alla bilar till salu via anbudsförsäljning efter racet. Pris: 11.400 kronor.

Hastigheten på banan får inte överstiga 80 km/h. Reglerna för folkrace sätts av Svenska Bilsportförbundet och tävlingar arrangeras över hela landet

Jessica Karlsson är med och arrangerar tävlingen. Jessica förlorade sin pappa Dan i en kranolycka på Northvolt i vintras. En olycka där också 22-årige Arvid Öhgren förlorade en arm. Jessica menar att mycket av det som görs för att öka säkerheten på arbetsplatserna idag är pappersprodukter, och att det krävs mer för att få till en förändring.

– Jag upplever det så. Det är många som är involverade men det är inte någon som riktigt vill ta tag i frågan. Det vi kan göra är att prata om vad som skulle behöva göras. Vi kanske inte sitter på alla svar, men det är bra att kunna lyfta frågan ur andra perspektiv och uppmärksamma hur vanliga de här olyckorna är, säger Jessica Karlsson.

Arvid Taawo
Jessica Karlsson

Dan Karlsson hade själv två arbetskamrater som dog på sina arbeten. Med den bakgrunden blev idén om Workers Memorial Race mer än bara en motortävling;  tävlingen inleddes med en tyst minut för alla döda arbetare, en påminnelse om det som händer på svenska arbetsplatser idag, hur stressen ökar och bolagen tar genvägar.

Det var efter pappans död som Jessica och hennes bror Jonathan satte sig ned för att prata igenom det som hänt och hur de genom pappa Dans älsklingssport kunde uppmärksamma människor på att för många dör eller skadas på sina jobb.

– Vi är en motorsportfamilj och vi tyckte att vi borde göra något. Pappa brann för det här, han var otroligt motorintresserad. Han byggde bilar själv och allt möjligt där i kring. Han älskade det. På somrarna var familjen ute på såna här evenemang, det var vår semester. Så det här kändes som ett bra sätt att kunna uppmärksamma det som hänt och att lyfta frågan, säger Jessica Karlsson till Proletären.

Gensvaret var över förväntan:

– Det har varit helt otroligt… vi tänkte ju att vi skulle börja lite smått. Men det blev över hundra anmälda förare, många ville hjälpa till och bidra med något, eller ställa upp som funktionärer. Man märker att det här engagerar folk.

Bland förarna fanns Inez Westberg och Henrik Petersson från Södra Lappmarkens MK. De körde en rosamålad Volvo 240.

– Ett väldigt, väldigt bra syfte med den här dagen. Jag känner några som har blivit skadade på sina arbetsplatser, så jag tycker det är mycket bra, säger Inez Westberg.

Arvid Taawo
Henrik Petersson och Inez Westberg.
Arvid Taawo
Fullt ös.

Inez slutade på 20:e plats i dam- och veteranklassen. Fanny Bleckur från Team Mikro BSK i Fellingsbro vann klassen i sin Saab. Erik Bleckur från Mikro BSK vann seniorklassen, också han i en Saab.

Ulf Brännström, tidigare arbetskamrat med Dan Karlsson, såg tävlingen från läktaren.

– Det här är en jättebra grej med ett bra syfte. Kul att se att det blev så bra, säger Ulf Brännström.

Arvid Taawo
Ulf Brännström