Hoppa till huvudinnehåll

Flera dödsfall på Northvolt

Inom loppet av sju månader har fem arbetare dött och en skadats svårt på jobbet på batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Nu utreds dödsfallen av polisen och Arbetsmiljöverket.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå.
WIkimedia @Spisen CC-BY-SA-4.0

Två arbetare döda och en svårt skadad på sina arbetsplatser. Och ytterligare tre döda i sina hem, efter arbetsdagens slut. Ett dystert sju månaders facit på batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

I januari dog trebarnspappan Mahari Baraki, 33, i sin säng under natten. I februari rönte 19-årige Maedin Ghidey Embaye samma öde. Och i förra veckan hittades 59-årige Per-Håkan Söderström död på sin balkong efter passet på batterifabriken.

Söderström arbetade med underhåll på olika avdelningar, Baraki och Embaye med städning, i skyddsutrustning och med farliga kemikalier.

– Han mådde inte bra av lukten och att vara i den miljön. Han ville inte fortsätta jobba där, säger Embayes bror till tidningen Norra Västerbotten.

Obduktionen av Bakari visade ”blodstockade inre organ, skum i luftvägarna och tecken till lindrig inflammation i levern”. Söderström hade just genomgått en läkarundersökning och förklarats fullt frisk. Polis utreder nu de tre dödsfallen gemensamt:

– Nu när det finns ännu fler indikationer på att den tredje mannen har fått i sig något på Northvolt så har jag anmält det till miljöbrottsenheten i Umeå, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå till Norran.

I december avled en arbetare i 60-årsåldern sedan han fått ett gaffelstativ över sig på fabriken; en arbetskamrat skadades svårt men klarade livet. Ungefär samtidigt kom besked om att en 25-årig arbetare, som i november fått svåra brännskador efter en explosion på fabriken, avlidit på sjukhus i Uppsala.

Arbetsmiljöverket polisanmälde Northvolt för misstänkt arbetsmiljöbrott och händelsen utreds av både polis och åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (REMA). Miljöåklagare Christer B Jarlås har skjutit upp sin rapport efter att ha funnit oklarheter i olycksrapporten.

Proletären har flera gånger rapporterat om arbetsmiljön på Northvolt. Om chefer som åtalats för brott mot utlänningslagen, om arbetsveckor på 90 timmar, om underentreprenörer i flera led och om avsaknaden av kollektivavtal.

Arbetare som Proletären talade med berättade om att företaget inte gör något för arbetsmiljön.

– Jag har haft fullt upp på Northvolt. De har inte haft kontroll över sina entreprenörskedjor och trott att deras arbete varit slutfört när upphandlingen med huvudentreprenörerna varit avklarad. Vi har hittat väldigt många företag utan kollektivavtal både bland huvudentreprenörer och längre ner i leden, sade Pierre Pettersson, ombudsman och regionalt skyddsombud på Byggnads, till Proletären.

– Det finns en ovilja att ta ansvar för situationen och människor utnyttjas. Det är rent ut sagt för jävligt, sade Pettersson.

För Unionens tidning Kollega berättar Priya, en av de utländska ingenjörerna på Northvolt, om tolv timmar långa arbetspass sju dagar i veckan:

– Jag är aldrig fri från jobbet. Det är inte något tvång att jobba på helgen, men vi förväntas vara ajour med vad som händer och för att inte skapa en orimlig arbetsbörda i början av veckan så är de flesta uppkopplade även lördag och söndag, säger hon.

Priya påpekar också i samma intervju att de utländska arbetarna har ett visum kopplat till anställningen. Många skickar hem pengar till sina familjer och det innebär en stor press att säga upp sig. Slutar de på Northvolt ska de hitta ett nytt jobb inom tre månader – annars måste de lämna Sverige.

– Det är inte bara dig själv du försörjer. Även om arbetsförhållandena är tuffa så står många ut för att för mycket vilar på deras axlar.