Hoppa till huvudinnehåll

Före detta M-toppen åtalas – har slussat miljonbelopp till islamister

Den före detta moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi åtalas för grova bokföringsbrott. Enligt Ekobrottsmyndigheten har Waberi fört över stora summor till ett islamistiskt parti i Somalia.

Abdirizak Waberi.
Montage: Proletären

Samtidigt som Föreningen Framstegsskolan öppnar en ny skola i Rågsved utanför Stockholm, har Ekobrottsmyndigheten beslutat väcka åtal mot Abdirizak Waberi, mannen bakom föreningen. Waberi är före detta riksdagsman (M) och rektor för ökända Römosseskolan i Göteborg.

Via bolaget Primus utbildning, som tidigare drev numera nedlagda Primusskolan i Göteborg, har Waberi slussat minst 4,5 miljoner kronor till islamistpartiet Xisbiga Midnimo Qaran i Somalia, ett parti knutet till Muslimska brödraskapet.

Enligt åtalet har Primus har fakturerat Framstegsskolan för tjänster som aldrig utförts. Betalningen har sedan slussats vidare till islamistpartiet i Somalia.

Samtidigt som åklagaren väckt åtal mot Waziri, bedriver polisen i Göteborg en förundersökning om ekobrott i Römosseskolan.

Römosseskolan ingår enligt GP i ett nätverk av islamistiska skolor i Sverige. Nätverket leds av män som har miljonskulder till staten, samtidigt som skolorna tar emot den statliga skolpengen.

En av skolorna i nätverket är Imanskolan i Uppsala, där stadgarna säger att skolan ska ”främja uppfostran av muslimska barn, varvid särskild hänsyn skall tas till den islamiska kulturen och det arabiska språket”.

Römosseskolan har haft könsuppdelad undervisning i över 20 år och enligt skolans hemsida startades den ”i syfte att ge eleverna en gedigen utbildning baserad på islamiska principer och gällande styrdokument, samt erbjuda en miljö som förstärker elevernas identitet som svenska muslimer”.

Förra året konstaterade Skolinspektionen att skolans könsuppdelade undervisning i idrott och hälsa, musik, slöjd och bild efter fjärde klass är ett brott mot läroplanen. Trots det fick skolan klartecken.

Strax före sommaren stoppade dock Göteborgs kommun utbetalningarna av skolpengen till Römosseskolan och ytterligare två muslimska skolor. Totalt runt 20 miljoner kronor deponerades istället hos länsstyrelsen. Tingsrätten beslutade i augusti att kommunen måste betala ut pengarna, ett beslut som kommunen överklagat.