Hoppa till huvudinnehåll

Företaget stoppade möte med Sven Wollter

Sven Wollter fick inte träffa arbetarna på metallföretaget System 3R i Vällingby. Företagsledningen stoppade ett planerat fackligt möte där den folkkäre skådespelaren skulle delta.

Sven Wollters (på scen) besök på Dennis Källerfors (t h) arbetsplats ställdes in av företagsledningen på System 3R i Vällingby.
Janne Bengtsson

En del av Proletärens Höj rösten-turné har varit att skådespelaren Sven Wollter, Kommunisternas partiordförande Robert Mathiasson och Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza besöker arbetsplatser på orterna där turnén gör stopp. I Stockholm planerades ett besök med Sven Wollter i förorten Vällingby, på System 3R som tillverkar verktyg till verkstadsindustrin. Men där satte företagsledningen stopp.

– De förklarade att Sven Wollter var för radikal för att få prata här och möta mina arbetskamrater. Jag ställde frågan om det skulle vara mindre politiskt om LO-ordföranden kom hit och talade, säger Dennis Källerfors från IF Metalls fackklubb på arbetsplatsen. Men nej, det var inte mindre politiskt. De stoppar allt som de anser vara politik på arbetsplatsen.

”När de vill fördela vinsten bland aktieägarna, då är det tydligen inte politik.”

Ett beslut av företagsledningen som är en illustration så god som någon till varför Proletärens stora turné är nödvändig. Till varför det behövs en kampanj för att få människor att höja rösten på jobbet och göra det varje dag och till varför demokratin betyder så mycket mer än att stoppa en valsedel i ett kuvert en gång vart fjärde år.

– De ämnen vi ville ta upp var frågan om strejkrätten, om sex timmars arbetsdag, typiska och vanliga fackliga frågor. Men företagsledningen höll inte med: ”Nej, det här är politiska frågor. Vi kan inte hålla på med någon kommunistpolitik här”. 

– Politik, det är det bara när det handlar om frågor som rör oss arbetare. När det handlar om att vi vill dela ut företagets vinst bland arbetarna, då är det politik. När de vill fördela vinsten bland aktieägarna, då är det tydligen inte politik, konstaterar Dennis Källerfors.

– Nu blev det inget möte. Och kanske får vi aldrig prata om de här frågorna tillsammans med Sven Wollter. Men vi kommer att ha det här mötet ändå, någon gång.