Hoppa till huvudinnehåll

”Gazabor är också människor”

Hundratals Gazabor har dödats i Israels flygbombningar efter Hamas attacker i lördags, och tiotusentals har tvingats på flykt. Palestinierna har rätt till motstånd, menar Mohammed Najem, på plats i Gaza under Israels bombningar.

Israels bomber över Gaza har redan dödat hundratals människor.
Fars News Agency

Efter Hamas attacker mot israeliska mål i lördags har Israel svarat med massiva terrorbombningar mot Gaza. Hundratals rapporteras ha dött och över hundra tusen palestinier är nu på flykt i Gaza – utan någonstans att ta vägen.

En av de som lyckades lämna Gaza och ta sig i säkerhet medan bomberna föll är Mohammed Najem, född och uppvuxen i Gaza men som bott i Sverige sedan 2015, där han arbetat som undersköterska.

– Vi förstod först inte vad som var på väg att hända. Gatorna tömdes på folk och hela staden blev till en spökstad. 

Mohammed Najem var på besök i Gaza för att gå på sin mammas begravning och träffa släkt och vänner. Men under lördagen förändrades plötsligt situationen.

– Vi såg på nyheterna vad som hade hänt. Sedan kom militärflyg och drönare och bombade om och om igen. Det är svårt att beskriva med ord… du vet inte hur nära bomberna är och när som helst kan du bli träffad eller förlora en familjemedlem.

Under måndagen träffade israeliska bomber en marknad i flyktinglägret Jabalia i Gaza, där människor tagit skydd undan bomberna. Minst 60 personer, alla civila, dödades i attacken. Däribland Mohammed Najem tidigare klasskompis och lärare.

När Proletären på tisdagen pratar med Mohammed Najem befinner han sig i Egypten sedan måndagen. Resan ut ur Gaza var planerad sedan tidigare – den som vill resa ut ur Gaza måste ansöka om tillstånd månader i förväg – och att lämna släktingar och vänner bakom sig var ett svårt beslut, berättar Mohammed Najem.

Under intervjun nås vi av nyheten att Israel bombat gränsövergången i Rafah som Mohammed Najem passerat genom. Därmed är det, åtminstone tillfälligt, omöjligt för palestinier ens med tillstånd att ta sig ut ur Gaza.

– De bombar civila mål hela tiden. Jag har inte kunnat prata med mina släktingar. Jag kan inte sova och tittar på nyheterna hela tiden, berättar Mohammed Najem.

Israel bombar Gaza regelbundet, och har genomfört flera större bombkampanjer. Däribland Gazakriget vintern 2008-2009, då runt 1.000 civila palestinier dödades (och 3 civila israeler), och Gazakriget 2014 då runt 1.500 civila palestinier dödades (och 6 civila israeler).

Den här gången utlöstes kriget av ett palestinskt överraskningsanfall mot israeliska mål, där över 900 israeler, inklusive hundratals civila, rapporteras ha dödats. Trots att Israels svar på anfallet riskerar att bli mycket blodigt, med stora palestinska förluster, är det självklart för Mohammed Najem att stödja det palestinska motståndet.

– Palestinierna i Gaza har levt under belägring i 17 år. Med brist på vatten, brist på mat och utan försörjningsmöjligheter. Hur länge ska vi förväntas stå ut med detta?

I media rapporteras att Hamas attackerat och dödat många civila i Israel. Hur ser du på det?

– Jag är självklart inte för att döda civila. Jag lider med de som drabbas men man får inte glömma huvudproblemet – ockupationen. Media i väst väljer att fokusera på en sak, att civila israeler dödats, men blundar för ockupationen, belägringen av Gaza, alla massakrer Israel begått.

Mohammed Najem menar att attackerna mot Israel främst varit riktade mot militära mål och de bosättningar som det palestinska motståndet inte ser som civila.

– Jag försvarar inte allt Hamas gör, men Israel bombar Gaza gång på gång och riktar in sig på civila mål. Det är dokumenterat av många människorättsorganisationer. Men media vill inte prata om detta! Istället flyttar de fokus till att civila har dödats i Israel. Så är det varje gång!

– Jag stödjer motståndet, oavsett om det är Hamas eller inte. Men det betyder inte att jag stödjer hela deras ideologi eller deras politiska agenda i Gaza.

Hamas och de palestinska motståndsgruppernas offensiv mot Israel beskrivs som ett överraskningsanfall – men för de palestinier som levt under ockupationen i decennier är motståndet allt annat än en överraskning.

– Folk i Gaza känner besvikelse och hopplöshet. Vi har försökt alla olika typer av motstånd och fredliga demonstrationer. Men blockaden, förtrycket och mördandet har bara blivit värre. Det finns ingen annan väg än att göra motstånd, säger Mohammed Najem, som beskriver situationen i Gaza de senaste åren.

– Blockaden har blivit hårdare och hårdare. Vi straffas allt mer. Ockupationen påverkar varenda aspekt av våra liv. Det är brist på el, vatten, mediciner. Drönarna är där hela tiden. Vi äter tillsammans med drönare och sover till ljudet av drönare. Jag behövde ingen väckarklocka när jag var i Gaza, jag vaknade varje morgon av drönarna! Vad förväntar sig omvärlden att folk ska göra? Det finns en enorm hopplöshet och besvikelse på det internationella samfundet, säger Mohammed Najem som vädjar om förståelse och solidaritet med folket i Gaza.

– Gazaborna är människor. De har drömmar och framtidsplaner som alla andra. Barnen i Gaza leker och har drömmar som alla andra barn. Folket i Gaza älskar livet och törstar efter frihet. Men de lever under ockupation. Det är anledningen till att palestinierna gör motstånd.