Hoppa till huvudinnehåll

Gerillagrupp i Akalla kämpar för stadsodling

Gulliga är gerillaodlarna som utmanar Stockholms stad. Men i stadshuset ser man hellre byggföretaget Peab ta över gammal jordbruksmark, än att starta lokal matproduktion.

Aktivistgruppen menar att stadsodling hör framtiden till – men intresset från politiker är svagt.
Privat

På Hästa Gård i Akalla, på Järvafältet utanför Stockholm, har människor odlat livsmedel och haft djur sedan vikingatiden. Gården omfattar 260 hektar, varav 185 hektar brukbar odlings- och betesmark. Sedan 1962 ägs området av Stockholms Stad. Under 1990-talet producerade gården ekologiskt kött, ägg och spannmål.

2013 lades den verksamheten ner och fem år senare beslöt den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus att lägga ner Hästa Gård, en gång världens största stadsjordbruk, och ge uppdraget att sköta marken till byggbolaget Peab.

Då inledde en grupp aktivister gerillaodling på platsen. Aktivisterna organiserade sig i gruppen Gulliga (Globalisering underifrån genom Lärande Lokala Intelligenta Gemenskaper och Antikapitalism).

Privat / Rafael Altez Calderon

Rafael Altez Calderon var ansvarig för odlingsverksamheten på Hästa Gård mellan 2010 och 2013. Då producerades ett trettiotal olika grönsaker av i huvudsak arbetslösa och volontärer från området kring Järvafältet.

– Vi måste förvalta jorden. Det är inte hållbart att leva på importerad mat. För att skapa lokal produktion, ett tryggt och inkluderande samhälle, gröna jobbtillfällen, friska ekosystem och biologisk mångfald, behövs den här typen av stadsodling. Vi måste göra något radikalt, konkret och det måste göras nu. Gulliga är en ideologisk vision för den nödvändiga omställningen, säger Rafael Altez till Proletären.

I ett medborgarförslag 2018 beskriver rörelsen visionen om odlingar i demokratiska och kooperativa former: ”stadsodling utifrån ekologiska principer är en del av den framtida livsmedelsförsörjningen”.

Medan till exempel Göteborgs kommun om än i begränsad omfattning satsar på stadsodling, är gensvaret från Stockholms politiker klent. Det enda stadens ansvariga har gjort är att skicka polisen och Peab-personal på odlarna. Polisen trakasserar regelbundet odlarna och har också beslagtagit ett ”farligt vapen”: en lie. Aktivisterna har svarat med gerillaodlingen ”Pumpor mot Peab”.

– Coronakrisen visar hur känsligt det är med att vi importerar så mycket mat i Sverige; det kan ju stoppas när som helst. De tjänstemän som jobbar i kommunen borde sluta slösa skattepengar på onödiga saker och fundera på det här med lokalt producerad mat.

– Det satsas på stadsodling på andra platser i Sverige, så varför inte också i Stockholm? Här fuskar de och säger att Stockholms Stad är miljövänlig när de placerar några pallkragar i några parker och skapar små odlingsplättar i några rabatter. Men en pallkrage här och där blir ingen riktig omställning, menar Rafael Altez Calderon. Det är bara absurt.

Aktivisterna säljer nu EKO-odlade grönsaker och har nyligen inlett en protestdemonstration där marken ockuperas med ett tält och där det bedrivs en ”gerillaodling” som syns väl: på en 60 gånger 20 meter stor yta har aktivisterna format bokstäverna EKO för Ekoenhet för Klimat och Omställning. På EKO-ytan har planterats bland annat jordärtskockor, en tålig gröda som lätt förökar sig själv och som ofta ger stora skördar…