Hoppa till huvudinnehåll

Havannabo om protesterna på Kuba: ”Tro inte på allt ni ser i sociala medier”

– Exilkubaner i Miami vill uppvigla till uppror mot regeringen, säger Idalmy Montes Garcia i Havanna, Kuba, till Proletären. Hon menar att USA:s blockad, och varubristen till följd av denna, har skapat ett missnöje bland många kubaner – som utländska krafter nu försöker utnyttja.

Idalmy Montes Garcia påpekar att bilder på ”protester mot regeringen” i själva verket visat stöddemonstranter. Ett exempel är ett videoklipp från Havanna som både SVT och Fox News visat, som i själva verket visar en man som visar stöd till regeringen.
Skärmdump/SVT/Privat

– Vi har många problem här i Kuba. Vi har brist på mediciner och livsmedel. Men allt skulle vara så mycket enklare om USA:s blockad inte existerade. Allt vi vill ha är normala relationer med omvärlden. Men vi är ett självständigt land och inget annat land ska säga till oss vad vi ska göra.

Det säger Idalmy Montes Garcia, som jobbar som turistguide och bor i Cojimar utanför Havanna. Över en klar telefonlinje berättar hon för Proletären om blockaden, missnöjet med varubristen – och de protester som bröt ut i Kuba söndagen den 11 juli.

– Det är exilkubaner i Miami som planerat detta genom sociala medier. De vill uppvigla till uppror mot regeringen. Att protestera fredligt är okej, men att stjäla, plundra och kasta sten är inte okej. Så gör man inte. Inte här på Kuba i alla fall.

Idalmy Montes Garcia har följt nyhetssändningar om protesterna i staden San Antonio de los Baños, söder om Havanna, och pratat med många vänner och släktingar runt om i landet. Hon menar att det började som fredliga protester på grund av ovanligt långvariga elavbrott. Men bland demonstranterna fanns grupper som vandaliserade och uppviglade.

Men inte för att framföra en åsikt, utan för att ställa till med kaos.

– Vi har många andra sätt att uttrycka våra åsikter här i Kuba. Genom internet och sociala medier, genom tidningar och det finns många sätt att komma i kontakt med politiker och myndigheter.

Idalmy Montes Garcia menar att exilkubaner i Miami spridit fejkade eller missvisande bilder och videoklipp på sociala medier, som utländsk media sedan också använt. En del bilder har i själva verket visat stöddemonstrationer för regeringen. Andra har rent av visat bilder från andra länder och helt andra sammanhang.

Protesterna beskrivs som stora, närmast som ett massuppror mot regeringen. Men den bilden stämmer inte, enligt Idalmy Montes Garcia.

– De oppositionella som är för en utländsk intervention är främst exilkubaner i Miami. Många av dem är för att USA ska genomföra en ”humanitär intervention” och får pengar av USA:s regering – som de skickar vidare till oppositionella grupper i Kuba.

I kubansk media har det rapporterats att en person ska ha dött vid en attack mot en polisstation. Dessutom har – enligt internationell media – ett hundratal gripits.

– Det de har gjort är att de arresterat vandaler, säger Idalmy Montes Garcia. När människor gick ut på gatorna för att möta demonstranterna och försvara revolutionen möttes de av stenkastning!

Hur är situationen nu? Har det varit några nya protester sedan söndagen?

– Inte som jag hört om. Nu är det som att inget har hänt. Folk går till jobbet, handlar och så vidare. Om det skulle vara ett stort ”uppror”, så skulle situationen knappast gå tillbaks till det normala.

Privat
Idalmy Monte Garcias arbetar som turistguide, men har varit arbetslös under coronakrisen som drabbat turistsektorn hårt.

Hur har vanligt folk på Kuba reagerat på protesterna?

– De flesta är arga på dem för att de förstör och stör den allmänna ordningen och lugnet, säger Idalmy Montes Garcia som menar att folk är vana vid att Kuba är ett lugnt och tryggt land.

Att det finns anledningar till missnöje och protester är däremot inget Idalmy Montes Garcia förnekar. Tvärtom. 

– Det finns mycket missnöje på Kuba. Det är tufft för många med elavbrott och bristen på många varor. 

USA:s blockad och coronakrisen, som drabbat turismen hårt, gör att Kuba har mycket svårt att handla med andra länder. Blockaden gör det svårt eller omöjligt för Kuba att importera många viktiga varor.

– Många tycker också det är orättvist med den konvertibla valutan som bara vissa har tillgång till, säger Idalmy Montes Garcia.

Systemet med en konvertibel valuta kom till för att få in hårdvaluta trots de ekonomiska sanktionerna, via till exempel turism till Kuba. De som haft tillgång till den konvertibla valutan, eller andra gångbara valutor som kommit in genom turism, har kunnat köpa varor som inte varit tillgängliga för alla. Andra får nöja sig med ransonerna, de av regeringen subventionerade livsmedlen som dock är begränsade. Och på de mestadels privata torgmarknader som finns är priserna höga.

Sedan den 1 januari i år är den tidigare konvertibla valutan, CUC, avskaffad. Istället har regeringen öppnat butiker med subventionerade varor för de med utländsk hårdvaluta, för att dessa ska spenderas på Kuba och inte utomlands.

– Detta har gjort många upprörda, och det kan jag förstå. Men regeringen har inte haft något annat val för att få in pengar. Pengarna de får in i dessa affärer är tänkta att användas för allas bästa. Men det har varit svårt att få det att fungera på grund av blockaden.

Det är just detta som är USA:s strategi, menar Idalmy Montes Garcia. 

– Blockaden ska leda till missnöje bland kubaner, så att de kan säga ”se hur regeringen missköter ekonomin”. Det ska bli en ursäkt för deras ”humanitära bistånd”. Men vi kubaner är ett utbildat folk och de flesta går inte på det. Men det finns såklart vissa som är så trötta på varubristen och alla problem att de köpt USA:s bild.

I internationell och svensk media rapporteras det att internet nu är blockerat på Kuba. Enligt Londonbaserade NetBlocks har några sociala medie-plattformar ”helt eller delvis” varit blockerade (men alltså inte all internetåtkomst – denna intervju är delvis gjord på mejl). Twitter har meddelat att deras plattform inte varit nedstängd på Kuba alls.

Idalmy Monte Garcias bekräftar delar av denna rapportering.

– Det stämmer att regeringen blockerat till exempel Facebook och till viss del Whatsapp tillfälligt.

Trots begränsningen har hon förståelse för regeringens agerande. 

– Vi har blivit bombarderade av hat. Regeringen var tvungen att göra något åt mediekampanjen från Miami. Ett land måste kunna försvara sig. 

Idalmy Montes Garcia skrattar när jag frågar om hon är medlem i kommunistpartiet.

– Nej! Jag var medlem i ungdomsförbundet när jag var ung men jag har aldrig varit med i partiet. Jag är inte kommunist. För mig var Sverige under Olof Palme det ideala samhället, säger hon – men påpekar att hon hört att Sverige förändrats till det sämre sedan dess.

Innan vi avslutar säger Idalmy Montes Garcia att hon gärna vill skicka ett budskap till läsarna i Sverige:

– Snälla, tro inte på allt ni ser i sociala medier. Mycket är fake news och desinformation. Jag är en vanlig kuban som vill försvara mitt land. Jag har varit emot många av regeringens åtgärder och beslut men jag är för revolutionen och vårt socialistiska system.

– Vad skulle ni svenskar säga om något annat land försökte tala om för er hur ni ska styra ert land? Ni skulle bli upprörda, eller hur? Vi är ett självständigt land. Allt vi kräver är att USA-blockaden upphör, en gång för alla, så vi kan leva normala liv.