Hoppa till huvudinnehåll

Proletären avslöjar: Hgf-toppens bostadsaffär – niomiljonersvilla i överklassområde

Pedram Kouchakpour, Hyresgästföreningens regionchef i väst, lever under helt andra villkor än medlemmarna. Inte nog med att han själv inte är hyresgäst – i höstas köpte han en villa för nästan nio miljoner kronor i rikemansområdet Långedrag, Göteborg.

Pedram Kouchakpour, Hyresgästföreningens regionchef för västra Sverige.
Montage: Proletären

Hyresgästföreningen i västra Sveriges regionchef Pedram Kouchakpour är ingen mönsterrepresentant för folkrörelsen. Inte nog med att han inte är hyresgäst, han äger en lyxvilla i Långedrag. När Kouchakpour köpte villan i höstas betalade han 8.650.000 kronor, men den värderas idag till 9.170.000 kronor.

Hyresgästföreningens regionchefer är välavlönade – och Kouchakpour är inget undantag. Enligt Skatteverket tjänade han 954.907 kronor förra året. Det är ganska långt från de flesta hyresgästers verklighet. 

Att en välavlönad topptjänsteman söker sig till Långedrag är inte konstigt. Det är ett äkta rikemansområde med hög medelinkomst, blå partisympatier och få invandrare.

Stadsdelen används ofta som exempel när man vill belysa klasskillnaderna i Göteborg – till exempel är medellivslängden i Långedrag i snitt nio år längre än i Bergsjön.

Medelinkomsten där är 605.000 kronor om året – nästan dubbelt så mycket som i resten av staden (cirka 318.000 kronor). I riksdagsvalet 2018 fick Moderaterna 47,7 procent av Lånedragsbornas röster, mer än dubbelt så mycket som i Göteborg i snitt (19,9 procent). Och andelen invandrare är nästan tre gånger lägre än snittet i staden – 12,4 procent av Långedragsborna är utrikes födda eller har två utrikes födda föräldrar, jämfört med 37 procent av göteborgarna. 

Långedrag har också minst andel hyresrätter i hela Göteborg. Endast 3,5 procent av bostäderna är hyresrätter, varav noll inom allmännyttan. Inte ett av Hyresgästföreningens starkaste fästen, med andra ord.

Proletären har varit i kontakt med Pedram Kouchakpour som sagt att han skulle ge en kommentar via mejl – vilket han efter flera dagar ännu inte gjort.