Hoppa till huvudinnehåll

Mitt Alby säljs till Carnegie: Hyresgäster kastas ut i ovisshet

Mikael Ahlström köpte allmännyttans lägenheter i Alby för fem år sedan och lovade långsiktigt ägande. Nu säljer han vidare till skandalbolaget Carnegie.

De boende i Alby samlade in 6500 namn mot försäljningen av deras bostäder 2013.
Arkivbild/Proletären

Ett par tusen hyresgäster i Stockholmsförorten Alby kastas nu ut i osäkerhet sedan deras lägenheter sålts av riskkapitalisten Mikael Ahlströms bolag Mitt Alby till skandalbolaget D. Carnegie & Co.

Samtidigt står Socialdemokraterna i kommunen med byxorna nere. Det var de som för fem år sedan med alla tänkbara smutsiga tricks och förakt för folkviljan och demokratin, drev igenom försäljningen trots omfattande protester. Ansvarig: Dåvarande kommunalrådet Katarina Berggren (S).

– De som ska skämmas över det som hänt är politikerna i kommunen, säger Kim Lindholm, ordförande för Hyresgästföreningen i Botkyrka-Salem.

Hyresgästerna i Alby har nu hamnat ur askan in i elden.

– Människor drabbas, säger Kim Lindholm till Proletären. Vi sade redan då [när kommunen sålde lägenheterna] att avtal kan man säga upp hur som helst och vi har sett hur Mitt Alby har agerat den senaste tiden med upprustningar och hyreshöjningar. Vi har inte haft Carnegie här förut, men Hyresgästföreningen har stor och dålig erfarenhet av det bolaget.

Privat / Kim Lindholm

Det är fem år sedan hyresgästerna i Alby, en del av Botkyrka kommun söder om Stockholm, gick ut i kamp mot en försäljning av 1300 lägenheter i det kommunala bostadsbeståndet till Mitt Alby. Kampanjen ”Alby är inte till salu” arbetade aktivt med demonstrationer, möten och med att samla in de 6500 namn som krävdes för att få till en rådgivande folkomröstning i kommunen.

Kommunledningen kallade vid flera tillfällen in polis mot fredliga aktivister, och efter att kommunen överklagat namninsamlingen och fått 2000 underskrifter underkända, kunde försäljningen genomföras. Nöjda politiker skakade hand med riskkapitalisten Ahlström och talade om ett minst tioårigt ägande som skulle gynna hyresgästerna.

Efter fem år säljer Ahlström nu lägenheterna till Carnegie. Han gör en miljard i vinst. Carnegies affärsidé är att köpa upp lägenheter i miljonprogram, renovera och sedan höja hyran, ibland med så mycket som 50 procent. Bolaget tjänar pengar på bostadsbristen i Stockholm.

Under de senaste åren har Carnegie köpt upp bostäder i de så kallade utsatta områdena runt Stockholm. Med drygt 4.700 lägenheter är bolaget den största ägaren på hyresmarknaden i Husby, Rinkeby, Tensta och Södertälje. På tre år har bolagets aktieägare blivit rika. Aktien har ökat från 45 till 125 kronor. Och redan ekonomiskt hårt ansatta hyresgäster har fått betala.

Nyligen genomförde hyresgäster i Husby utanför Stockholm demonstrationer mot Carnegie efter hyreshöjningar med 40 procent. Bolaget vägrade ta emot den protestlista som hyresgästerna samlat in.

Nyligen genomförde hyresgäster i Husby utanför Stockholm demonstrationer mot bolaget efter hyreshöjningar med 40 procent. Bolaget vägrade ta emot den protestlista som hyresgästerna samlat in.

– Vi har ingen bra erfarenhet av Carnegie, deras sätt att rusta upp lägenheter och sedan höja hyran, säger Kim Lindholm.

Och medan hyresgästerna får betala mer, får den ansvarige politikern mer betalt. Några år efter bravaderna i Botkyrka belönades Katarina Berggren med posten som central partisekreterare innan hon värvades av Kommunal för att få förbundets medlemmar att rösta på Socialdemokraterna i det kommande valet. Efter skandalförsäljningen tappade S åtta procent i Alby i valet 2014.