Hoppa till huvudinnehåll

Ingen av Hyresgästföreningens regionchefer bor i hyresrätt

Av Hyresgästföreningens nio regionchefer bor alla i villa, och uppbär höga löner långt över genomsnittet.

Regionchefen i Hyresgästföreningen Väst, Pedram Kouchakpour, och regionchefen i Hyregästföreningen Stockholm, Per Björklind, bor båda i dyra villor.
HGF Stockholm Jan J Backman/Hyresgästföreningen

I slutet av januari kunde Proletären avslöja att Hyresgästföreningen Västs regionchef Pedram Kouchakpour nyligen köpt en villa värd nästan 9 miljoner, i överklassområdet Långedrag i Göteborg. Nu visar en granskning av GT/Expressen att Kouchakpour inte är ensam. Alla nio regionchefer i Hyresgästföreningen bor i villor, trots att de företräder Hyresgästföreningen.

Flera har också inkomster på uppemot en miljon om året, nästan tre gånger så mycket som medianinkomsten i Sverige. Högst inkomst har HGF-Stockholms regionchef Per Björklind med 993.644 kronor förra året. Han bor i Saltsjö-Boo i en villa värd 7 miljoner kronor.

När Proletären i januari kontaktade Pedram Kouchakpour för en kommentar om att att Hyresgästföreningens chefer lever i en annan värld än medlemmarna, bad han att få återkomma med svar – vilket han aldrig gjorde. Inte heller till GT/Expressen är han särskilt talför:

– Eftersom du ringer från seriös media ber jag dig att ta kontakt med vår nationella pressavdelning. De kommer förmodligen att ta hand om alla de frågeställningar som kommer in, säger han till reportern.

Också andra toppchefer i Hyresgästföreningen har löner långt över vanligt folk. Förbundsordförande Marie Linder hade 2019 en lön på 1,4 miljoner kronor och ovanpå det 494.000 kronor avsatt till pension. Linde, som är den enda av cheferna som bor i hyresrätt, har också rätt till avgångsvederlag på 90 procent av lönen i två år om hon blir uppsagd eller inte väljs om.

Den nytillträdde förbundschefen, Erik Elmgren, bor i en sexmiljonersvilla i Huddinge. Hans företrädare hade en årslön på 1,2 miljoner kronor.

En som är kritisk till topparnas livsstil är Daniel Carlenfors, förtroendevald förhandlare i Hyresgästföreningen och ordförande i föreningen Alla ska kunna bo kvar, som kämpar mot chockhöjda hyror efter renoveringar.

– Vi har en organisation som inte längre styrs demokratiskt, den har stagnerat i sin utveckling. De förtroendevalda har givit bort makten till tjänstepersoner. Vill vi vara en folkrörelse så måste de förtroendevalda få styra mycket mer, säger han till GT/Expressen.