Ingen barnomsorg på obekväm arbetstid – utom för politiker
Politikerna i Arvidsjaurs kommun nekar vanliga arbetare kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid. Men för politikerna själva är reglerna annorlunda: de får hjälp med barnomsorg när de jobbar kvällar och helger.
Undersköterskan Jennifer Strömberg är en av många som reagerat och agerat mot att Arvidsjaurs kommun i Norrbotten gör skillnad på folk och folk. Ett synsätt som nyligen klubbades också formellt i kommunen: medan kommunens politiker har rätt till barnomsorg på så kallad ob-tid, erbjuds barnomsorg för vanliga arbetare numera enbart på dagtid. Kommunen väljer att lägga ner ”nattis”.
Jennifer Strömberg är ensamstående med två barn. Hon arbetar inom hemtjänsten i kommunen. För Jennifer är beslutet att lägga ner ”nattis” en katastrof.
– Det kändes lite som ett slag i ansiktet. Som läget är nu går vi kort i hemtjänsten i princip varje dag. Vi har tjänster som inte är tillsatta. Och sedan fattar de beslut som gör att de som har utbildning, erfarenhet och vill jobba inte kan göra det för att kommunen inte har barnomsorg som fungerar. Det är surt, säger Jennifer Strömberg, som förgäves försökt påverka kommunen att inte fatta beslutet om nedläggning av barnomsorgen på ob-tid, till Kommunalarbetaren.
Kristofer Vesterberg (S), ordförande i kommunens Grund- och förskoleutskott, berättar att politikerna tycker att det är för dyrt att erbjuda barnomsorg nattetid:
– Så är det ju. Och det är alltid folk som kommer i kläm av olika beslut, men det här är en verksamhet som rörde väldigt få samtidigt som den haft en hög prislapp, säger Vesterberg. Det är också en anpassning till hur verkligheten ser ut eftersom nyttjandet av ob-omsorgen gått ner.
Arvidsjaurs kommun, i södra Norrbotten, har knappt 6.100 invånare. Kommunen styrs av S och C. För första halvåret 2024 redovisar kommunen ett överskott i de kommunala finanserna på 41,5 miljoner kronor.
Den ekonomiska prognosen för Kristofer Vesterbergs Grund- och förskoleutskott redovisar ett positivt utfall på drygt 1,8 miljoner kronor jämfört med budget. I kommunens delårsrapport konstateras att ”bakom grund- och förskoleutskottets positiva nettoavvikelse i prognosen står större statsbidrag både inom förskole- och skolverksamheterna än vad som budgeterats…”.
Trots det väljer kommunen att slå undan benen på de som tvingas jobba på obekväm arbetstid för att verksamheten i kommunen ska gå runt. Arvidsjaur är bara en av många svenska kommuner som de senaste åren avskaffat barnomsorgen nattetid. Siffror från skolverket visar att år 2019 erbjöd 202 kommuner ”nattis” – 2023 var den siffran nere på 167. Bara de senaste månaderna har också Perstorps kommun lagt ner den nattliga barnomsorgen.
Samtidigt ökar antalet barn som behöver ”kvällis” och ”nattis” för att föräldrarna ska kunna sköta sina arbeten: statistik från LO visar att utvecklingen vände under 2022 då 5.327 barn var inskrivna i barnomsorgen på obekväm arbetstid, mot 3.785 barn året före. LO har också gjort en enkät som visar att fyra av tio föräldrar i arbetaryrkena konstaterar att barnomsorgens öppettider inte är tillräckliga för att de ska kunna arbeta heltid.
Men medan besluten om att lägga ner barnomsorgen nattetid drabbar vanliga arbetare, så kan kommunernas politiker hänvisa till en paragraf i kommunallagen som ger dem rätt till barnomsorg när de arbetar kvällar och annan obekväm arbetstid.
– De gör skillnad på folk och folk. Jag tycker att det borde vara lagstadgat att alla kommuner ska erbjuda kvällis och nattis. I alla fall om man vill att folk ska kunna arbeta i kommunen, säger Jennifer Strömberg.