Hoppa till huvudinnehåll

Israeliska ministrar på konferens för etnisk rensning

I helgen hölls en högerextrem ”konferens för Israels seger” i Jerusalem. Ett dussintal ministrar i Netanyahus regering deltog i evenemanget som handlade om att ersätta palestinierna i Gaza med israeliska bosättare.

Israels minister för inrikes säkerhet, Itamar Ben-Gvir, talar på konferensen.
Skärmdump/CBC News

Några tusen israeler, inklusive elva ministrar i Benjamin Netanyahus regering och 15 Knessetledamöter, deltog i söndags på en högerextrem ”segerkonferens” i Jerusalem.

Budskapet på konferensen – i strid med domslutet från FN:s internationella domstol i Haag förra veckan – var att palestinierna som just nu utsätts för Israels folkmord i Gaza ”frivilligt” ska emigrera, och att israeler ska bosätta Gazaremsan.

Två av deltagarna på konferensen, med undertiteln ”Bosättningar ger säkerhet”, var väntat nog finansministern Bezalel Smotrich och ministern för nationell säkerhet Itamar Ben-Gvir, som är ökända för sin öppna rasism och sitt stöd till illegala bosättare på Västbanken. Men också regeringsmedlemmar och parlamentsledamöter från Netanyahus eget parti Likud var närvarande.

Den israeliska tidningen Haaretz berättar att sex olika grupper ville få deltagare att skriva upp sig för just deras planerade bosättningar i Gaza. En ultraortodox grupp gjorde reklam för bosättningar i Rafah vid gränsen mot Egypten, medan ”Nya Gaza” sålde in ”en grön, högteknologisk stad i Gaza”. 

På väggen hängde en karta över Gaza med namnen på de olika bosättningarna i Gush Katif. Det så kallade Katifblocket var en samling israeliska bosättningar i södra Gazaremsan som revs 2005, när Israel drog sig ur området – för att istället införa den olagliga blockaden och göra Gaza till världens största utomhusfängelse.

De största jublen kom när videoklipp visades upp på soldater som ropar efter att det åter ska byggas israeliska bosättningar i Gaza, som skanderar att ”det finns inga oskyldiga” och som tagit bilder på sig själva tillsammans med banderoller för Gush Katif, skriver Haaretz.

I broschyren som delades ut av arrangörerna står bland annat att ”Nakba 2 är helt rättfärdigat av krigets lagar”. Nakba – katastrofen – var fördrivningen av hundratusentals palestinier i samband med staten Israels bildande 1948.

Shlomo Karhi, som är Netanyahus kommunikationsminister och som bland annat attackerat vänsterliberala Haaretz för ”lögnaktig defaitistisk propaganda”, förklarade termen ”frivillig migration” för de församlade:

– ”Frivilligt” är ibland en situation du påtvingar någon tills de ger sitt medgivande.