Hoppa till huvudinnehåll

Kelloggs hotar ersätta arbetarna med strejkbrytare

Arbetarna vid fyra Kelloggsfabriker i USA har röstat nej till det avtalsförslag som företaget lagt fram. Nu hotar bolaget att permanent ersätta de strejkande arbetarna med strejkbrytare.

Arbetarna på Kelloggs fabriker har strejkat i mer än två månader.
Facebook / Kellogg Union Members Appreciation Page

Det är sammanlagt 1.400 arbetare vid fyra av frukostflingejätten Kelloggs fabriker som strejkar sedan den 5 oktober. Arbetarna kräver ett mer rättvist lönesystem, där framförallt nyanställda arbetare ska flyttas upp i lönegraderna snabbare, generellt högre löner och att Kelloggs ska överge planerna på att flytta delar av verksamheten utomlands.

I förra veckan röstade en överväldigande majoritet av arbetarna i Battle Creek i Michigan, Omaha i Nebraska, Lancaster i Pennsylvania och Memphis, Tennessee, nej till det avtalsförslag som facket och bolaget förhandlat fram, och som skulle givit en treprocentig löneökning.

– Medlemmarna har sagt sitt. Strejken fortsätter. Fackföreningen står helhjärtat bakom våra strejkande medlemmar, förklarade Anthony Shelton, ordförande för BCTGM (The Bakery, Confectionary, Tobacco Workers and Grain Millers International Union).

– Vi är tacksamma för stödet från hela landet för de strejkande. Solidariteten är viktig i kampen, sade Shelton.

Företaget hotar nu med att permanent ersätta de strejkande arbetarna med ny arbetskraft. Ett beslut som väckt ont blod hos arbetarna.

– Bolaget har tjänat en förmögenhet de senaste åren, och nu försöker det ta ifrån oss alla de landvinningar den fackliga kampen har fått fram, säger Kevin Bradshaw, vicepresident i lokalavdelningen 252G i Memphis till sajten The American Prospect.

Solidariteten med de strejkande är omfattande. Bland annat har konstnärer och tecknare gått lös på de tecknade omslagen till Kelloggs flingpaket, som – för att locka barn till produkterna – pryds av olika djur. Den kanadensiska satirsajten The Beaverton rapporterar att Tony the Tiger ska ersättas på flingpaketen av Jerry the Jaguar, en barnvänlig strejkbrytare. Enligt sajten är Tony the Tiger ordentligt förbannad.

– Bolagets girri-ghet stinker. Kelloggs gjorde en vinst på fyra miljarder i år, och vart går den ? Rakt ner i fickorna på grrr-isiga pengakåta direktörer. De vill bara grrr-abba åt sig mer. De där grrr-uvligt otäcka skitstövlarna retar mig till vansinne, skriver sajten att Tony the Tiger har sagt på ett möte till stöd för de strejkande.

Några av de satiriska alster som driver med Kelloggs girighet och arbetarfientliga metoder.

Kelloggs vd Steve Cahillane har under 2021 haft en lön på omräknat drygt 95 miljoner kronor. Det är 279 gånger mer än medellönen för en arbetare i Kelloggs fabriker.

Inte bara facket och arbetarna protesterar mot bolagets planer på att ersätta de strejkande arbetarna. Även president Joe Biden, som vill hålla sig väl med den fackliga rörelsen, har uttalat sig emot det:

– Jag är djupt oroad över rapporterna om att Kelloggs planerar att ersätta de strejkande arbetarna med ny personal. Förhandlingar om kollektivavtal är ett verktyg som skyddar arbetarnas rättigheter, och det ska inte påverkas av hot och påtryckningar från arbetsgivaren, säger Biden i ett pressmeddelande. Att permanent ersätta strejkande arbetare är ett grundläggande angrepp på facket och dess medlemmars möjligheter att försörja sig.

Kelloggs är världens största tillverkare av frukostflingor. Enligt börssajten macrotrends.net är bolaget värt motsvarande 182 miljarder kronor. I Sverige saluför bolaget sju produkter, däribland Corn Flakes, Frosties och Rice Crispies.